Băsescu és Ponta eltérő álláspontra helyezkedett Koszovó kérdésében

Eltérően nyilatkozott Koszovó elismerésének kérdéséről a román diplomaták Bukarestben zajló éves találkozóján a miniszterelnök és az államfő.

Kedd délután tartott beszédében Traian Băsescu úgy fogalmazott: rugalmassá kell tenni Románia álláspontját ebben az ügyben. Az államfő értelmezésében ezt azt jelenti, hogy Bukarest annyit enged ezen a téren, amennyit Belgrád, semmivel sem többet, és végig egyeztet a többi európai állammal – Görögország, Szlovákia, Spanyolország és Ciprus –, amelyek szintén nem ismerik el Koszovó függetlenségét – nyilatkozta a maszol.ro-nak a találkozón részt vevő Salamon Márton László szaloniki főkonzul.

Ezzel szemben Victor Ponta kedden kimondta: Bukarestnek nincs más választása, mint elismerni Koszovó államiságát Románia szövetségesei álláspontjának megfelelően.

A román külpolitika irányáról Titus Corlățean külügyminiszter azt mondta a diplomatáknak: nagyobb hangsúly kell helyezni a közép-ázsiai térségre, az ex-szovjet köztársaságokra, ezek a kapcsolatok ugyanis felértékelődtek energiatartalékok miatt. Corlățean utalt arra, hogy az euróatlanti integráció folyamatában a román diplomácia elhanyagolt olyan térségeket, amelyekkel korábban kiváló kapcsolatokat ápolt.

Salamon Márton László tájékoztatása szerint a találkozón felszólalók közül Magyarországot csak a külügyminiszter említette beszédében. Corlățean csupán annyit jegyzett meg: a partnerségi kapcsolat nem szenvedett csorbát „egyes magyarországi és romániai politikusok kijelentései miatt”.

Kapcsolódók

Kimaradt?