Tőkés kitüntetése: Băsescu lepattant Ponta kéréséről

Rossz helyen kopogtat a miniszterelnök, amikor az elnöki hivataltól kéri Tőkés László állami kitüntetésének visszavonását. Erre az intézmény szóvivője figyelmeztette péntek este a kormányfőt arra az aznapi átiratra reagálva, amelyben Victor Ponta azt javasolta Traian Băsescunak, hogy fossza meg az európai parlamenti képviselőt a Románia Csillaga Érdemrendtől.

Bogdan Oprea kifejtette, hogy a törvényes előírások szerint Ponta nem kezdeményezheti az érdemrend visszavonását. A törvény szerint ezt csak azok tehetik meg (egy kifogásolt személy esetében), akik már megkapták a magas állami kitüntetést. A szóvivő szerint 1311 személy részesült eddig ebben az elismerésben. Oprea leszögezte: Ponta kérésének a jóváhagyása a törvények megsértését jelentené.

Korábban a miniszterelnök egy tévéadásban kifejtette: létezik egy becsületbírósága azoknak, akik megkapták a Románia Csillaga érdemrendet, s szerinte az államfőnek kell összehívnia a testületet.

A román érdemrendek héttagú becsületbíróságai azok felett "ítélkeznek", akik méltatlan cselekedeteikkel erkölcsi kárt okoznak a rend birtoklóinak. A testület azok esetében illetékes, akiket nem ítélt el jogerősen valamilyen büntetőbíróság. A becsületbíróság javaslata alapján az államfő bocsáthat ki rendeletet az érdemrend visszavonásáról, és ezt kell ellenjegyezni a kormányfőnek is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?