Szili: a nemzeti együvé tartozást nem forintosítanám

Nemzetpolitikai kérdéseket vitattak meg szerdán délután Kolozsváron, a Minerva Művelődési Egyesület székhelyén, ahol Csinta Samu, az Erdélyi Napló főszerkesztője Szili Katalin parlamenti képviselőat, a Nemzeti Összetartozás Bizottság Autonómia Albizottságának elnökét fogadta. Párbeszéd nem csak az asztalnál ülő felek, hanem a vendég és a résztvevők között is zajlott.

2004. december 5. után a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma volt az egyetlen olyan kezdeményezés, amit a magyar parlament hozott létre. Itt fogadták el többek között a nemzeti együttműködés stratégiáját is – vázolta fel a politikus, aki ennek kapcsán elmondta, a megoldásokat nem kívül, a különböző nemzetközi fórumokhoz szaladgálva, hanem a parlamenten keresi. Szili elmesélte, Marosvásárhelyen leforrázott szegfűt kapott azt követően, hogy első MSZP-s politikusként Erdélybe látogatott a népszavazást követően, ezt azonban nem úgy éli meg, mint a személye elleni támadást. Úgy véli, nem kell bocsánatot kérnie ma sem, mert vállalja azt, amit már akkor is: hogy egységes nemzetről beszélhetünk.

A könnyített állampolgárság egy új típusú kooperáció kezdete, a hasonlóan gondolkodók számára ez pedig soha nem tehető le ez a kérdés, persze Szili maga is talált kifogást a különböző megoldások esetén. Így például a viták során azt javasolta, határon kívüli jelöltek is juthassanak be a magyar parlamentbe, ezzel elkerülhették volna, hogy a határon túra exportálják a magyarországi megosztottságot. Elmondta azt is, időnként eljátszik a gondolattal, hogy miként fog lezajlani a kampány a határon túli területeken, óvná magukat attól, hogy az egymás megsemmisítésére törekvő kétpólusú politikát máshová is kiterjesszék. A diverzitás jót tesz, ezért nem tartana attól, hogy néhány, határon túlról beszavazott képviselő lenne jelen a magyar parlamentben 2014 után, mondta.

Szili arról is beszélt, hogy a területi autonómiát egy olyan természetes megoldásként kezelhetjük, amire már van példa Európában, a helyiek akaratát pedig mindig figyelembe kell venni.

Horváth Anna alpolgármester kérdéseire válaszolva Szili Katalin elmondta, bízik a választások tisztaságában, reményei szerint színes kétszáz fős parlament alakul majd. A közönség soraiból feltett kérdések kapcsán beszélt arról is, 2004 és 2010 között számtalanszor elhangzott már, hogy mennyibe kerül a külhoni magyarság, ezt a kérdést ő soha nem forintosítaná. Hozzátette, az akkoriban zajló vitákat akkor is rosszízűnek tartotta, az állampolgárság mindössze egy lehetőség, nem kötelező senki számára. Természetes dolog viszont ennek a biztosítása, hogy aki élne vele, az tehesse meg – tette hozzá.

Kimaradt?