Tőkést Lászlót kiábrándították Traian Băsescu kijelentései

Kiábrándították Tőkés Lászlót az államfő Magyarország elleni támadásai. Erről az európai parlamenti képviselő Kolozsváron beszélt a Mediafax hírügynökségnek, a Kolozsvári Magyar Napok hétfő esti megnyitója előtt.

A volt református püspök Traian Băsescu egy héttel ezelőtt elhangzott nyilatkozatára reagált, amelyek szerint Románia kész vezető szerepet vállalni a régióban Magyarország rendreutasításában. Az államfő ugyanakkor Tőkés Lászlót is támadta, amiért Tusványoson arra kérte Orbán Viktor magyar kormányfőt, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi státust Erdély fölött.

„Nem ilyennek ismertük meg Traian Băsescut. Ellenkezőleg: az volt a benyomásunk, hogy a román állam vezetői közül az elnöknek van a legnagyobb az empátiája a magyarok, elsősorban a székelyek gondjai iránt. Kiábrándítottak a kijelentései. Mindig is gyanítottam, hogy a román politikusoknak negatív előítéleteik vannak a magyarokról. Abban reménykedtem, hogy Băsescuban kellemesen csalódhatom, hittem a politikai és emberi attitűdjében, ám ki kellett ábrándulnom. Az államfő súlyosan ártott a magyarok ügyének, mert megnyilvánulásával erősítette az előítéleteket” – fogalmazott Tőkés László.

Az EP-képviselő szerint a romániai magyarellenes retorika egy bizonyos forgatókönyv szerint fajult botránnyá. Elutasította, hogy a sajtó próbálta összemosni a kijelentéseit Vona Gábor Jobbik-elnök nyilatkozataival.

„Szánalmas, hogy mindez egy uniós tagállamban megtörténhet. A vak is látja, hogy az ellenem indított támadásoknak semmilyen alapja nincs. Semmi olyat nem mondtam, amit ne jelentettem volna ki korábban is. A védhatalmi státust korábban a székelyek is kérték Erdély számára” – idézte Tőkés szavait a Mediafax.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?