Csupán a luxusadó növelése szerepel az IMF-megállapodásban

Csupán a luxusadó növelése szerepel az IMF-megállapodásban - hangsúlyozta a miniszterelnök szerdai kormányülésén, írja az Agerpres.  Victor Ponta megerősítette: a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval megkötött új megállapodásban kizárólag a szeszesitalok adójának, a jachtok és karórák luxusadójának növelése, illetve a házbérekből befolyó összegek után fizetett egészségbiztosítási járulék növelése szerepel.

A kormányzat ezekkel az intézkedésekkel kívánja kompenzálni a kenyér áfájának mérséklését, illetve a 740 lejnél kisebb nyugdíjak után fizetett egészségbiztosítási összegek kiesését - mondta még a kormányfő, majd hozzátette: a nyugdíjak megadóztatáshoz hasonlóan, az egészségbiztosítási hozzájárulás értékét 5 átlagbérnek megfelelő összeg szintjén fogják meghatározni. Az IMF-fel és a unióval aláírt szándéknyilatkozatot szeptember 10-edike körül hozzák nyilvánosságra.

Nem tartalmaz a teljes lakosságra érvényes adóemelést az IMF és a bukaresti kormány közötti szerződés - jelentette ki a Nemzetközi Valutaalap romániai képviselője. Guillermo Tolosa megerősítette: az új megállapodás kizárólag a luxusadók emelésére és a lakbérek során befolyt összegek után fizetett egészségbiztosítási járulék emelésére terjed ki. A pénzügyi szakember hozzátette: a kormányzat nem késlekedett az állami vállalatok privatizációja tekintetében, az első versenytárgyalások kiírására még idén sor kerül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?