Borbély László párbeszédre hívja a politikumot

Az utóbbi napok politikai történéseivel kapcsolatosan Borbély László szerdán kijelentette: „a román politikum – főleg a nacionalisták, de nem csak – megint megpróbálják a magyarellenes kártyát előhúzni a tarsolyukból”. Szerinte a sajtó ráharapott a magyarországi politikusok nyilatkozataira, viszont a nyári táborokban nem történt semmi látványos.

Minderről az RMDSZ politikai alelnöke a csíkszeredai sajtótájékoztatóján beszélt, melyen részt vett a hivatalába nemrégiben visszatért Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Tánczos Barna szenátor is. Borbély ezt megelőzően Hargita megyei polgármesterekkel – először Székelyudvarhelyen, majd Csíkszeredában – találkozott. 

Szerinte semmi olyan nyilatkozat, kijelentés nem hangzott el az utóbbi időben, amely sértené bármelyik román politikusnak az önérzetét. "Tusványos idén is a szokásos szabadegyetem volt, bár ha jobban megszervezték volna, biztosan többen lettek volna jelen az RMDSZ és a román pártok részéről is" – jelentette ki.

„Vona Gábornak, a Jobbik pártelnökének a nyilatkozatáról úgy gondolom, hogy az EMI-táborban a Jobbik politikusai szeretnek olyan kijelentéseket tenni, amelyek borzolják a közvéleményt, és amelytől az RMDSZ teljesen elhatárolódik” – fogalmazott Borbély, hozzátéve, hogy a magyar politikus szélsőséges kijelentésre az államelnök reakciója túldimenzionált volt. Meggyőződése szerint Traian Băsescu nyilatkozata politikai nyilatkozat volt és nem államelnöki. „Ezek a nyilatkozatok senkinek sem használtak. Túl kell lépni ezeken, nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani nekik, mint amekkorák” – hangsúlyozta a politikus.

Az RMDSZ álláspontja 23 év alatt nem változott, a szervezet azt szeretné, hogy ne hozzák be a belviszályokat Erdélybe a különböző politikai alakulatok – fejtette ki a politikai alelnök.

„Az elmúlt félév azt bizonyította, hogy az önkormányzatok helyzetét, illetve az infrastruktúrát figyelembe véve sokkal rosszabb helyzetben vagyunk, mint amikor még az RMDSZ kormányon volt” – fejtegette Borbély. Mint elmondta, nemhogy fele nincs annak a költségvetési háttérnek, mint 2010-2011-ben, hanem ennél kevesebb. „Joggal tesszük fel még egyszer a kérdést, hogy milyen kormányzás ez a mostani, amely ennyire leszegényítette az önkormányzatokat?” – vetette fel a polgármesterekkel tartott találkozón megvitatott elsődleges problémát az RMDSZ politikai alelnöke.

Borbély László emlékeztetett rá, hogy másodszor figyelmeztette Brüsszel Romániát: nem felel meg az elvárásoknak az a pénzlehívási csomag, amit Bukarest beterjesztett az Európai Uniónak a 2014-2020-as időszakra, tehát most sem tudják sem a politikusok, sem az önkormányzatok, hogy mire fogja Románia költeni az elkövetkező hat évben a több mint 40 milliárd eurót. „Mi felkértük az illetékes minisztert, hogy szeptember elején jöjjön egy konkrét válasszal ezzel kapcsolatosan” – jelentette ki az RMDSZ alelnöke.

A polgármesterekkel való találkozókon a régiósításról is szó esett. Borbély szerint ebben az ügyben halasztás lesz, mivel az alkotmánymódosításhoz a román kormány nem tudja a szükséges 50 százalékos jelenlétet biztosítani. Valószínű, hogy ezt össze akarják kapcsolni a jövőbeni államelnöki választásokkal – jósolta a politikus.

Borbély szerint még jól is jön ez a halasztás, hiszen jobban át lehet beszélni, hogy milyen szinten érinti a régiósítás a romániai magyarságot. Jelen pillanatban az RMDSZ az egyetlen olyan politikai alakulat, amelynek van elképzelése arról, hogyan nézzenek ki a gazdasági régiók Romániában. Más pártok és a kormány nem tudnak erről koherens elképzelést felmutatni – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a következőkben komoly érvek alapján kell beszélni a régiósítási elképzelésekről, tudatosítani kell a romániai társadalomban, hogy nem lehet csak úgy leseperni másfél millió magyar akaratát.

A sajtótájékoztatón jelen levő Tánczos Barna, RMDSZ-es szenátor arról beszélt, hogy nagyon negatívan érintik az ország gazdaságát a jelenlegi kormány által hozott döntések. „Csökkennek az állam bevételei, rekordszámú a munkanélküliség a statisztikai hivatal adatai szerint, amelyek miatt adóemelések, újfajta adónemek bevezetése van folyamatban” - ismertette. Mint mondta, felszólítják a román kormányt, hogy tárgyalják újra a régiósítási elképzeléseket, vegyék figyelembe az RMDSZ már meglévő javaslatát ezzel kapcsolatosan. Tánczos a nyári táborokkal, szabadegyetemekkel kapcsolatosan arra is kitért, hogy szerinte sajnos, ahogy ez a nyár is mutatja: ezek a rendezvények egy elbarikádozott, üzengetős stílust vettek fel, amelyek nélkülözik a tényleges párbeszédeket. Vissza kell hozni a dialógust ezekbe a nyári táborokba – jelentette ki a szenátor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?