Elveszik Tőkéstől a Románia Csillaga érdemrendet?

„Következetes és felháborítóan románellenes viselkedése” miatt elvenné Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga érdemrendet Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Az USL társelnöke 2009 decemberében „sem értette meg” Traian Băsescu államfőt, amikor kitüntette Tőkést az 1989-es forradalom húszadik évfordulója alkalmából.

Mint korábban írtuk, a külhoni románok Marosfőn zajló nyári táborában Traian Băsescu államfő azt meglebegtette: Tőkés László nem megérdemli meg a román állampolgárságot mindazok után, hogy védhatalmi státust kért Orbán Viktortól Erdélyre. Antonescu szerint az állampolgárság esetleges megvonása előtt az államfőnek előbb meg kellene fontolnia a Románia Csillaga érdemrend visszavonását.

Tőkés László EP-képviselő 2009. december 15-én vette át Eckstein-Kovács Pétertől, a román államfő kisebbségi ügyekért felelős tanácsadójától a kérdéses kitüntetést a temesvári forradalomban játszott szerepe miatt. Előzőleg a temesvári polgármesteri hivataltól is kapott egy emlékplakettet a temesvári eseményekben betöltött szerepéért. Mi több. Tőkést Barack Obama amerikai elnök is üdvözölte a jeles évforduló alkalmából. „Két évtizeddel ezelőtt romániaiak tízezrei fogtak össze és álltak ki határozottan a szabadság és az egyenlőség mellett” - írta Obama. Az amerikai elnök üdvözölte mindazokat, akiknek bátorsága hozzájárult ahhoz, hogy az emberek szerte a világon szabadon élhessenek.

„Nincs szükség keresztes hadjáratra Budapest ellen– fogalmazott Crin Antonescu, szánalmasnak nevezve Traian Băsescu államfő Magyarországgal kapcsolatos hétfői kijelentéseit. Úgy vélekedett: Băsescu önös érdekei miatt "bátorította" eddig azt, hogy a magyarországi politikusok - az otthoni voksolás közeledtével - "választási lőtérré" alakítsák Erdélyt, és most szintén önös megfontolásokból akar vezető szerepet vállalni Budapest "rendreutasításában".

"Ha csak minimális felelősséget is érzünk Románia hosszú távú érdekei iránt, nem engedhetjük meg magunknak, hogy a külpolitikát a választási küzdelem eszközévé tegyük" - jelentette ki Crin Antonescu.

A liberális politikus szerint Băsescu megorrolt az RMDSZ-re és ezért maga is támogatta azokat a "szélsőséges" politikai kezdeményezéseket, amelyek Tőkés László európai parlamenti képviselő nevéhez fűződnek. Antonescu felemlegette, hogy Basescu sosem emelt szót a magyar miniszterelnök ellen Brüsszelben, és a jobbközép Demokrata Liberális Párt EP-képviselői is Orbán Viktor mellett szavaztak, amikor a magyar jogállamiságot megkérdőjelező jelentés került napirendre Brüsszelben.

A liberális pártelnök szerint esetlen és kínos, hogy Basescu most Budapest rendreutasításával fenyegetőzik. "A sokak által egyre hangosabban bírált Orbán Viktor mégiscsak egy olyan vezető, aki Európában ma is határozott hangon beszél. Basescu viszont kilenc év alatt Romániából is egy Magyarországhoz hasonló módon sarokba állított országot csinált, pedig itt sosem kérdőjelezték meg a jogállamiság alapelveit" - mondta Crin Antonescu, aki szerint Basescu alkalmatlan arra, hogy bárminek is az élére álljon.

Hozzátette, Romániának hiteles vezetőkre van szüksége, akik hosszú távú nemzeti érdekekre alapozott külpolitikát érvényesítenek és visszaadják az ország tekintélyét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?