Kelemen: elfogadhatatlan Băsescu „hadüzenete”

„Traian Băsescu reakciója a magyar politikusok nyilatkozataira túlméretezett, hiszen az gyakorlatilag egyfajta hadüzenetként értelmezhető, ez pedig elfogadhatatlan. Semmiképpen nem tartom sem szerencsésnek, sem kívánatosnak, hogy egy államfő ilyen szintű politikai nyilatkozatokra reagáljon" – szögezte le hétfőn Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke Traian Basescu államfő aznapi kijelentéseire reagált, amelyben Magyarországot az instabilitás forrásának nevezte, illetve at mondta, hogy 2013 az utolsó év, amikor a magyar politikusok nyugodtan járkálhattak Romániában.

Kelemen szerint ezt a kérdést a Külügyminisztériumra és a pártpolitikusokra kellett volna hagynia az államelnöknek. "A román kormánynak pedig azon kellene dolgoznia, hogy a romániai magyarok sokkal jobban érezzék magukat itt, és akkor nem lehetne a magyarok elégedetlenségét kihasználni. Akkor lenne hiteles a példás román kisebbségpolitikáról beszélni, ha azt a magyar kisebbség tagjai tennék, nem pedig a román kormány tagjai" – fogalmazott a politikus.

Az RMDSZ elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy egy államférfi, egy ország elnöke, a hadsereg legfelsőbb vezetője egy másik ország elszigeteléséről, megbüntetéséről beszéljen.

"És mindezt egy olyan ellenzéki politikus kijelentései váltják ki, akinek a nyilatkozatait mi magunk is elítéltük, úgy gondoljuk, hogy azoknak semmi keresnivalójuk nincs egy demokratikus, európai értékeken alapuló, és azokat tiszteletben tartó társadalom közbeszédében. Sajnos, a román államelnök mai megnyilvánulása csak egy kicsivel maradt le a Vona Gábor szereplésétől. Éppen ezért hangsúlyozom, hogy elfogadhatatlan és egyáltalán nem kívánatos, hogy egy államfő részéről ilyen fajta hangnemben, ilyen típusú kijelentések hangozzanak el egy másik országra vonatkozóan” - mondta Kelemen. Hozzátette, tudomása szerint egyetlen magyarországi hivatalosság sem adott okot arra, hogy a román államfő így nyilatkozzon.

„Én nem tudok arról, hogy Magyarország elnöke vagy miniszterelnöke az elmúlt periódusban okot adott volna Basescu elnöknek az ilyen fajta reakcióhoz. Úgy vélem, egy, az Európai Unióhoz, az Észak- Atlanti Szövetséghez tartozó államférfinak a párbeszéd, az együttműködés keresése kellene legyen a legfőbb eszköze, nem pedig a konfliktusszítás, a nyilatkozatháború” – jelentette ki.

A szövetségi elnök elsősorban a hivatalos román-magyar párbeszédet hiányolja a politikából, ennek is tulajdonítható az a túlméretezett nyilatkozatháború, amely az elmúlt napokban kirobbant.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy két uniós ország elnöke, miniszterelnöke nem találkozik, nincsenek kétoldalú tárgyalások. Szerinte számos olyan kérdésben szükség van az egyeztetésre, amely mind Romániát, mind Magyarországot érinti és foglalkoztatja.

"A Romániai Magyar Demokrata Szövetség már a tavaly felajánlotta, hogy közvetít a két ország között, hiszen mi a párbeszéd hívei vagyunk. Úgy vélem, Románia és Magyarország között, románok és magyarok között nem szabad konfliktust szítani, az éles és nagyhangú nyilatkozatok nem vezetnek sehova, függetlenül attól, hogy egyesek kampányban vannak, mások pedig újabb pártot akarnak létrehozni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor elhatárolódott Vona Gábor, a Jobbik elnökének hétvégi, borzonti kijelentéseitől. Kijelentette: „a 21. században elfogadhatatlan a szélsőséges pártok beavatkozása a társadalom életébe, az RMDSZ-nek nincsenek intézményes kapcsolatai a Jobbikkal, a Vona Gáboréhoz hasonló nyilatkozatok pedig semmiben sem segítenek. Elutasítjuk az ilyen nyilatkozatokat és elhatárolódunk tőlük".

Kapcsolódók

Kimaradt?