„Minden kétoldalú nézeteltérés a mi bőrünkön csattan”

Minden Románia és Magyarország közti nézeteltérés az erdélyi magyarok arcán csattan, a mi bőrünkre megy ki a vita - fogalmazott a maszol.ro kérésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármesterét, az RMDSZ helyi elnökét és Nemes Elődöt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki politikusát azt követően kerestük meg, hogy Traian Băsescu államfő durván nekiment Magyarországnak, és megelőlegezte a Tusványosi nyáriegyetem „bezárását”.

Antal: a magyarellenesség szavazatokat hoz

Antal Árpád elmondta, az erdélyi magyarok érdeke az, hogy Románia és Magyarország vezetői között jó kapcsolatok legyenek, ne rendeljék alá az erdélyi magyarokat pillanatnyi politikai érdekeiknek, hanem arról egyeztessenek, mit tehetnek azért, hogy a magyarok a szülőföldjükükön boldoguljanak.

„Traian Băsescu nyilatkozata azért is veszélyes, mert mi erdélyi magyarok mindig elutasítottuk a szélsőséges megnyilvánulásokat, például az RMDSZ és a Jobbik között nincs semmiféle intézményes kapcsolat”, mutatott rá Antal Árpád, aki szerint a mostani vita azért is egyenlőtlen, mert egy magyarországi ellenzéki párt vezetőjének nyilatkozata áll szemben a Román kormány és államfő nyilatkozataival. Ezzel szemben Orbán Viktor tusványosi beszédében kimondottan román- és Románia-, sőt Băsescu-barát nyilatkozatot tett, véli a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

Antal Árpád megállapította, hogy a román politikusok felelősek a magyarellenes hangulatért, amit a központi román média is generál.  A szociológusok pedig ez alapján azt mondják, hogy magyarellenesnek lenni több szavazatot hoz, mint kisebbségbarátnak lenni. Emiatt mostanra állandósult a magyarellenes hangulat – állapította meg Antal Árpád. 

"Felkérem, sőt felszólítom a felelős román vezetőket, hogy vegyék le a napirendről a magyar kérdést, hiszen nekünk románoknak és erdélyi magyaroknak azonosak a problémáink. Arra kellene koncentrálnunk, hogy ezeket megoldjuk. Ezzel szemben minden nézeteltérés a romániai magyar közösség ellen van” – jelentette ki a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

„Emlékeztetem Traian Băsescut és más vezető román politikusokat, hogy ha magyarellenesek, attól nem fog több román gyerek születni, nem fog kevesebb gyerek mély-szegénységbe jönni a világra, és nem fog kevesebb román kivándorolni. Románia problémája demográfiai, az hogy fogy a lakossága, és az így keletkezett űrt más népek fogják betölteni. Azoknak a népeknek a kultúrája pedig távolabb áll a románokétól, mint az erdélyi magyarság kultúrája”, összegzett Antal Árpád.

Nemes ismét tusványosi asztalhoz ültetné Băsescut

Nem diktatúrában élünk, Traian Băsescu nem tilthatja meg Tusványos megszervezését, ezzel túllépné hatáskörét - véli Nemes Előd. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sepsiszentgyörgyi elnöke lapunk érdeklődésére kifejtette: az jelenthetne megoldást a jövőre nézve, ha a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) szervezői újra egy asztalhoz ültetnék a román és magyar politikusokat, hogy ismét egy helyen tudják megbeszélni dolgaikat, és ütköztetni véleményüket.

„Hosszú ideig a Tusványos a magyar-román párbeszéd helyszíne volt, az elmúlt években viszont a magyar-magyar párbeszédre terelődött a hangsúly. Vissza kellene térni a tábor eredeti céljához, és ismét egy asztalhoz ültetni a román és magyar politikusokat, így el lehetne kerülni, hogy radikális kijelentések hangzanak el” – nyilatkozta lapunknak Nemes Előd.

A néppárt sepsiszentgyörgyi elnöke egyébként beszélgetésünkkor az EMI-táborban tartózkodott, és érdeklődésünkre elmondta: ezek a táborok a romániai magyar fiatalok ezreinek jelentenek szocializálódási lehetőséget, itt találkoznak fontos közéleti témákkal. „Sajnos a román oldalon nem nagyon vannak ilyen jellegű táborok, ezért nem is nagyon értik ezek jellegét, ezért minősítik szélsőségesnek azokat”, véli Nemes Előd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?