Blaga ellenzi Vona Gábor beengedését Romániába

Vona Gábor Romániába való beutazásának megakadályozása mellett foglalt állást hétfőn Vasile Blaga, a Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője.

Blaga újságíróknak nyilatkozott hétfőn a Jobbik elnökének szombati kijelentéséről. Vona az erdélyi Borzonton úgy vélekedett az erdélyi magyarok helyzetéről, hogy ha "a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell".

A PDL elnöke szerint annak ellenére, hogy Vona nem rendelkezik diplomata státussal, vannak eszközök, amelyekkel megakadályozható beutazása Romániába. Vasárnap a román külügyminisztérium azt közölte, hogy csak diplomatákat nyilváníthat nemkívánatos személlyé.

 Blaga "abszolút felelőtlennek" nevezte a magyarországi politikus kijelentését, és hozzátette, hogy "beteg emberek mindenütt élnek". A PDL elnöke szerint Vona nyilatkozata annál zavaróbb, mert Romániában hangzott el. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány elhatárolódott a Jobbik elnökétől. Blaga szerint a román-magyar kétoldalú kapcsolatoknak "európai keretben" kell maradniuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?