Leváltották Varga Gábort, a találmányi hivatal igazgatóját

Menesztette tisztségéből kedden Victor Ponta kormányfő Varga Gábort, az Országos Találmányi és Védjegyhivatal (OSIM) igazgatóját, mert a tisztségviselőt jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés vádjával.

Az ítélet július elején született a Bukaresti Táblabíróságon.

„Nagyon csúnya, erkölcstelen ügybe rángattak be. Még mindig reménykedem, hogy ez csak rémálom” – nyilatkozta szerdán a maszol.ro-nak Varga Gábor, aki 1998-tól egy éves megszakítással végig az OSIM vezetője volt.

Az volt igazgató elmondta, olyan informatikai szolgáltatásokra kiírt közbeszerzések körüli vélt szabálytalanságokért vonták igazságtalanul felelősségre, amelyeket nem az ő mandátuma idején bonyolított le az OSIM gazdasági igazgatósága. „Azzal vádolták a korrupcióellenes ügyészek az igazgatóságot, hogy igazoló dokumentumok nélküli kifizetéseket eszközölt” – magyarázta.

Varga úgy csöppent bele utólag ebbe az ügybe, hogy amikor 2010-ben visszahelyezték a hivatal élére, maga is aláírt három ilyen kifizetést, összesen 180 ezer lej értékben. Csakhogy a kifizetésért cserében nyújtott szolgáltatások elvégzését dokumentumokkal tudta igazolni. Az ügyészek azonban azt mondták, ezeket az iratokat már csak az ellene indított perben használhatja fel, mert a bűnvádi eljárás már lezárult.

A bírák a dokumentumok alapján informatikai szakértői véleményezést kértek, amely megállapította, hogy a kifizetések indokoltak voltak, a pénz mögött munka is van. „Nem csak azok a kifizetések voltak rendben a véleményezés szerint, amiket én írtam alá, hanem az összes többi gyanúsnak vélt kifizetés is” – idézte fel a történteket Varga. A perben időközben azonban lecserélték a bírót, és az új bíró már nem vette figyelembe a véleményezést, így született – mindössze két tárgyalás után – az elsőfokú ítélet.

Másodfokon Varga már egy gazdasági szakértői véleményezést kért. Ezt a táblabíróság elutasította, majd az ítélethozatalkor három bíróból egy a felmentését javasolta, a másik kettő a másfél év felfüggesztett börtön mellett döntött.

 

Kimaradt?