Háromszék: ismét perel a prefektus a székely zászlókért

A székely zászló használata miatt indult per a sepsiszentgyörgyi városháza és Kovászna Megye Tanácsa ellen. Kovászna megye prefektusa, Dumitru Marinescu pénteken közölte: beperelte a két önkormányzatot, mivel azok nem tettek eleget a januárban megfogalmazott kérésének, és nem távolították el a hivatalok homlokzatáról a székely zászlót.

A prefektus emlékeztetett, hogy elődje, Codrin Munteanu korábban körlevélben szólította fel a háromszéki polgármestereket, hogy ne használják a kék-arany színű lobogót. Hozzátette, a törvény szerint a kisebbségek jelképeinek közterületeken való használatát csak ünnepségek alkalmával engedélyezi.

A Kovászna megyei prefektúra májustól mostanáig hat település önkormányzatát perelte be a székely zászló használata miatt, köztük a kézdivásárhelyi, baróti, csernátoni, kökösi, lemhényi és árkosi polgármesteri hivatalt. A prefektus felszólítására a kovásznai, gelencei, ozsdolai és vargyasi polgármesterek bevonták a székely zászlót. Az utóbbi kettő azonban újra kifüggesztette, ezért őket ismét felszólította Dumitru Marinescu prefektus.

A zászlóbotrány kapcsán Tamás Sándor háromszéki tanácselnök kifejtette: amíg egyesek a zászlók számolásával vannak elfoglalva, addig az RMDSZ-es elöljárók azzal foglalkoznak, hogy fejlesszék a megyét, és befektetőket vonzanak a térségbe. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?