Dragnea az „oroszlán barlangjában” beszél a régiókról

Péntek délelőtt az közigazgatási átszervezéssel megbízott miniszterelnök-helyettes arról próbálja meggyőzni a székelyföldi önkormányzati vezetőket Bálványosfürdőn, miért lenne jó Hargita, Kovászna és Maros megyének, ha további három román többségű megyével alkotna közös régiót.

Liviu Dragnea a három megye polgármestereivel, megyei tanácselnökeivel és helyetteseikkel, képviselőkkel, szenátorokkal találkozik a háromszéki fürdőváros egyik szállodájának konferenciatermében a „régiós karaván" keretében. Hasonló fórumon a miniszter legutoljára Galacon, előtte Kolozsváron vett részt.

A találkozó forgatókönyve szerint előbb Liviu Dragnea tart expozét a kormány régiósítási terveiről, majd az elöljárók kérdéseket tehetnek fel. A közvita végén sajtótájékoztatót tartanak. A maszol.ro értesülései szerint a találkozó után Dragnea szűkebb körben külön tárgyal a fontosabb székelyföldi önkormányzati vezetőkkel.

Csütörtökön egyébként Liviu Dragnea Nagyszebenben már arról beszélt, hogy létezik egy olyan munkaváltozata is a régiósítási tervnek, amely szerint a Közép-régiót kettéosztanák: Hargita és Kovászna megye Brassó megyével alkotna közös régiót. A pénteki találkozóról azt mondta: nincsenek előítéletei komoly, nyílt vitára számít Bálványosfürdőn. 

"Azt szeretném, hogy egy kicsit más megközelítésből vitassuk meg a kérdéseket, mint eddig, és komolyan beszéljünk a jövőjükről (a Székelyföld jövőjéről), arról, hogy miként tudja a román állam hozzásegíteni őket (a székelyföldieket) a fenntartható fejlődéshez" – fogalmazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?