Az autonómiáért hirdetett tüntetést az EMNP és az EMNT

A romániai régióátalakítási tervek ellen, az autonómiáért hirdetett július 20-ára tüntetést Erdély megannyi településére az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). A valamennyi helyszínen egy időben, helyi idő szerint 20 órától (közép-európai 19 óra) tartandó megmozdulásokat Toró T. Tibor az EMNP elnöke, és Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke jelentette be szerda este egy Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón.

Toró T. Tibor a sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta, hogy Erdély valamennyi olyan települését az esemény részesévé szeretnék tenni, amelyen megfelelő szervezeti háttérrel rendelkeznek, illetve amelyiken partnereket sikerül bevonniuk. A lehetséges partnerek között a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), valamint azokat az ifjúsági szervezeteket említette, amelyek eddig is együtt mozdultak az EMNP-vel.

Az EMNP elnökének elképzelései szerint a különböző helyszínekre összehívandó demonstrációk egy része egységes forgatókönyv szerint zajlik majd, de arra is lehetőséget biztosítanak, hogy mindenütt a helyi körülményekhez igazítsák a rendezvényt. Hozzátette, minden bizonnyal memorandumot olvasnak majd fel valamennyi helyszínen.

"20 percet kérünk minden erdélyi magyar életéből, hogy kifejezze tiltakozását a régióátalakítási szándék ellen, és álljon ki az autonómia mellett. Nem azt kérjük, hogy hosszú órákat utazzon valamilyen helyszínre, hanem hogy a saját közvetlen lakókörzetében mozduljon együtt a többiekkel" - magyarázta az elképzeléseket Toró.

Az RMDSZ-re vonatkozóan elmondta, éppen szerdán küldött levelet Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek, amelyben a 2009-ben létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) újraélesztését kezdeményezte. "2009-ben együtt voltunk ügyvivői ennek a testületnek, hiszen Kelemen Hunor az RMDSZ-nek, én az EMNT-nek voltam ügyvezetője" - magyarázta Toró. Hozzátette, a levélben a régióátalakítás és az alkotmánymódosítás kérdését, az európai polgári kezdeményezésekben való együttműködést, és az európai parlamenti választásokra való közös felkészülést javasolta megvitatásra.

Kimaradt?