Dragnea nem hagyja magát: háromnapos referendumot akar

Minden áron szeretné végrehajtani még ebben az évben a közigazgatási reformot Liviu Dragnea kormányfőhelyettes, ezért ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti tervnek megfelelően tartsanak ősszel népszavazást az alaptörvény módosításáról. Ez az alkotmányos feltétele ugyanis a közigazgatási régiók kialakításának.

Dragneát szándékától az sem tántorítja el, hogy az alkotmánybíróság határozata értelmében a referendum érvényességéhez legkevesebb 50 százalékos részvételre lesz szükség. A fejlesztési miniszter vasárnap este az Antena3 televízióban kijelentette: ha kell, háromnapos népszavazást tartanak.

Mint ismert, a kormánypártokat tömörítő Szociál-Liberális Szövetség (USL) még nem döntötte el, hogy elhalasztják-e a referendumot az alkotmánybíróság határozata miatt. Victor Ponta miniszterelnök azonban értésre adta, hogy az alkotmánymódosításról szóló népszavazást csak egy év múlva tartják. „Egy év nem a világ” – jelentette ki szombaton.

A maszol.ro által megszólaltatott elemzők szerint kizárt, hogy sikerül elérni az ötven százalékos részvételi küszöböt, ha ősszel referendumot tartanak, még akkor is, ha több naposra tervezik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?