Őszig biztosan nem veszíti el Olosz mandátumát az RMDSZ

Egyelőre elhárult az a veszély, hogy az RMDSZ elveszítse az Olosz Gergely lemondásával megüresedő szenátori mandátumot. Őszig ugyanis biztosan nem lép életbe a honatyák jogállását szabályozó törvény, amely szerint egy mandátum megüresedése esetén nem írnak ki időközi választásokat azokban a választókerületekben, ahonnan két képviselő vagy szenátor jutott be a parlamentbe.

Olosz Gergely a felső-háromszéki (2-es számú) egyéni választókerületben jutott mandátumhoz. Ugyanebből a kerületből azonban visszaosztás révén bekerült a törvényhozói testületbe egy liberális jelölt, Marius Obreja is.

A honatyák jogállásáról szóló törvényt a napokban alkotmányellenesnek ítélte az alkotmánybíróság. A parlament két házának szerdai együttes ülésén kellett volna a taláros testület döntésének megfelelően módosítani a jogszabályt, ám ezt végül nem tűzték napirendre – tudtuk meg Máté András képviselőházi frakcióvezetőtől. A halasztás oka, hogy a Hivatalos Közlönyben még nem jelent meg az alkotmánybírák indoklása.

Kérdésünkre Máté elmondta, az RMDSZ valóban elveszíthet egy szenátori helyet, ha törvény életbe lép, ám jelezte, hogy ezt nem hagyják annyiban. „Szerintem alkotmányellenes az az előírás, amely megfosztana minket egy mandátumtól. Megpróbálunk a törvényen módosítani” – fogalmazott a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?