Előzmény nélküli beszédet tartott a székely küldöttek előtt Dorin Florea

A Székely Nemzeti Tanács újraválasztott elnöke szerint előzmény nélküli beszédet tartott az SZNT hétvégi közgyűlésén Dorin Florea.

Izsák Balázs tájékoztatása szerint Marosvásárhely polgármestere kijelentette: „nem ördögtől való dolog” a Székelyföldről beszélni, a székelyek pedig „mindig európaiak módjára viselkedtek”. A  román politikus ugyanakkor „történelmi pillanatnak” nevezte, hogy mindezeket kijelenthette a székely küldöttek előtt.

„Az utókor dönti el, hogy valóban történelminek nevezhető-e Dorin Florea beszéde, de mindenképpen előzmény nélküli volt a felszólalása az SZNT küldöttei előtt” – fogalmazott a maszol.ro-nak hétfőn Izsák Balázs. Az SZNT elnöke elmondta, már többször is volt alkalma beszélgetni Marosvásárhely polgármesterével. „Azonos nézeteket vallunk arról, hogy Marosvásárhelynek régióközpontnak kellene lennie” – magyarázta.

Izsák ezért lehetségesnek tartja az együttműködést a román politikussal, akkor is, ha nem értenek mindenben egyet. Az, hogy miben nem értenek egyet, kiderül szerinte abból a levélváltásból, amelyet márciusban folyatott le Dorin Floreával a székelyföldi régióról. „Ha sikerül kivívni az autonómiát és lesz egy székely parlament, ott sem lesz mindenben konszenzus” – tette hozzá.

Mint ismert, márciusban Marosvásárhely központú, „főleg" Maros, Hargita és Kovászna megyét magába foglaló közigazgatási régió megalakítását javasolta a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) társelnökeinek egy nyílt levélben Dorin Florea, Marosvásárhely ellenzéki polgármestere.

A Demokrata-Liberális Párt (PDL) elnökhelyettesi tisztségét is betöltő Florea az első román vezető politikus, aki azt sugallja, hogy a három székelyföldi megye akár önálló régiót is alkothatna. Victor Ponta szociáldemokrata és Crin Antonescu liberális pártelnökhöz intézett levele ugyanakkor nyitva hagyta azt a lehetőséget, hogy más megyéket is a Marosvásárhely központú régióhoz soroljanak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?