Elhidegült a liberálisok viszonya Dan Voiculescu Konzervatív Pártjával

Elismerte vasárnap este Crin Antonescu, hogy nem életképes a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Dan Voiculescu Konzervatív Pártja (PC) alkotta Jobbközép Szövetség (ACD). Erről a PNL elnöke éppen az üzletember televíziójában, az Antena3 stúdiójában nyilatkozott.

A kijelentés előzménye, hogy az utóbbi napokban feszültség mutatkozott a két párt viszonyában. Román sajtóértesülések szerint a PC elégedetlen amiatt, hogy másodrangú partnerekként kezeli őket a Szociálliberális Szövetséget alkotó másik két alakulat, a PNL és a Szociáldemokrata Párt (PSD).

Ezt az információt részben meg is erősítette Voiculescuék szóvivője, Bogdan Ciucă, aki csütörtökön kijelentette: a PNL és a PC együttműködési megállapodása nem érvényesül, ezért az utóbbi párt önállóan kíván megnyilvánulni a továbbiakban. Erre másnap Antonescu iróniával válaszolt. „A világ túl tudta élni a két Korea közötti válságot, mi is túl tudjuk majd élni kapcsolatunk válságát a PC-vel” – jelentette ki.

Vasárnap este a PNL elnöke már nem ironizált, hanem magyarázatot adott a két párt viszonyának megromlására. Szerinte az ACD azért működésképtelen, mert a PC közelebb áll a szociáldemokratákhoz, mint a liberálisokhoz. Cáfolta ugyanakkor azt, hogy Voiculéscuékat másdrangú partnerként kezelnék a kormányzó párszövetségben. „Daniel Constantin pártelnök az USL összes vezetőségi ülésén jelen volt, nem érzem úgy, hogy eltávolítottuk volna a PC-t a döntéshozataltól” – jelentette ki.

Kimaradt?