A régiókról vitázott Emil Boc Kolozsváron Liviu Dragneával

Szópárbaj alakult ki csütörtökön Emil Boc polgármester, volt kormányfő és Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes között az ország régiós átszervezéséről. A csörtére az a közvita adott alkalmat, amelyet a közigazgatási reformról szerveztek Kolozsváron.

Az eseményen a házigazda Emil Boc és Horia Uioreanu Kolozs megyei tanácselnök mellett részt vettek az Észak-Nyugat Fejlesztési Régió prefektusai, megyei tanácselnökei, polgármesterei. A rendezvény Liviu Dragnea prezentációjával kezdődött, majd a résztvevők kérdéseket intézhettek a közigazgatási átszervezés lebonyolításával megbízott miniszterhez, és elmondhatták véleményüket a kormány régiósítási elképzeléseiről.

Elsőként Emil Boc kapott szót, aki kijelentette, a Demokrata Liberális Párt (melynek korábban elnöke volt) elképzelése szerint alkotmánymódosítás nélkül is kivitelezhető a közigazgatási átszervezés, de nyilván nem a Dragneák által elképzelt módon. Nem kell ugyanis szerinte az alaptörvénybe foglalni a régió fogalmát ahhoz, hogy a kormány törvénnyel megszüntesse a jelenlegi megyéket, és a történelmi régiók határai mentén új közigazgatási egységeket alakítson ki.

Boc elmondta, Dragneáék elképzelése csak a bürokráciát növelné, mert a helyi és a megyei önkormányzatok mellé egy új közigazgatási szintet – a régiókét – vezetne be, ezzel szemben a PDL reformjavaslatával megmaradna a jelenlegi két közigazgatási szint.

„Mindannyian tudjuk, hogy új közigazgatási struktúra hatáskörének növelésére törekszik, hogy elnyerje létjogosultságát, és ezzel az állampolgár jár rosszul. Azt is mindannyian tudjuk, hogy egy-egy nagyobb infrastrukturális beruházás esetén sokszor a helyi önkormányzat nem tud egyezségre jutni a megyei tanáccsal. Mi történik, ha a befektetésbe beleszól harmadik félként a régió tanácsa is?” – szegezte a kérdést Dragneának a kolozsvári polgármester.

Emil Boc ugyanakkor adatokkal támasztotta alá, hogy az elmúlt húsz évben Romániában megszaporodott a közigazgatási egységek száma – új községek alakultak –, és ez ellentmond az európai tendenciáknak. Példaként Lengyelországot hozta fel, ahol az elmúlt években – nagy politikai viták közepette – 45-től 16-ra csökkentették a vajdaságok számát. „Bármilyen formában történik majd a régiós átalakítás, számunka egy a fontos: az állampolgárok ne járjanak rosszul” – zárta mondandóját az ellenzéki politikus.

Liviu Dragnea azzal replikázott: ha már Emil Boc lengyelekkel példálózott, tudnia kellene, hogy Lengyelországba is három közigazgatási szintet vezettek be. Szerinte a közigazgatási régiók kialakítása nem a bürokrácia növeléséhez, hanem ellenkezőleg, a jelenség csökkentéséhez vezet, a decentralizáció révén. „Tudni kell, hogy a bürokrácia elsősorban a kormány alárendeltségébe tartozó dekoncentrált intézményekre jellemző. Ha ezek hatáskörei átveszik a megyei tanácsok, akkor a jelenség megszűnik” – érvelt a miniszterelnök-helyettes.

Liviu Dragnea egyébként biztos abban, hogy év végéig végre tudják hajtani a régiós átalakítást. Mit mondta, „a fél országot” bejárta már, és tapasztalata szerint egyre többen támogatják a kormány elképzeléseit. A politikus hangsúlyozta, a közigazgatási reform kivitelezése átlátható módon történik majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?