Tizenkét használt F-16-os harci repülőgépet vásárolunk

A kormány jóváhagyta szerdán azt a törvénytervezetet, amelynek alapján Románia 12 darab A kormány jóváhagyta szerdán azt a törvénytervezetet, amelynek alapján Románia 12 darab használt F-16-os amerikai gyártmányú harci repülőgépet vásárol 628 millió euróért Portugáliától - közölte a Mediafax hírügynökség. amerikai gyártmányú harci repülőgépet vásárol 628 millió euróért Portugáliától - közölte a Mediafax hírügynökség.

Mircea Dușa védelmi miniszter szerint a gépeket korszerűsíteni fogják, és 2015-től kezdődően adják át Romániának. „Ezek régi gépek, de új motor van bennük, új az elektronika, a legkorszerűbb fegyverzettel rendelkeznek” - mutatott rá a szaktárca vezetője.

A többrendeltetésű repülőkért az első részletet Románia már idén kifizeti. Ennek érdekében a kormány szerdai ülésén négy frekvenciasáv felszabadításáról is sürgősségi rendeletet fogadott el. A rendelet szerint a frekvenciák értékesítéséből származó bevételekből a román távközlési hatóság (ANCOM) csaknem százmillió eurót egy speciális költségvetési alapba utal át, amiből a repülőgép-beszerzést fedezik.

A gépek eddig átlagosan 3500 órát repültek, és további 4000-4500 órányi használatra alkalmasak, így becslések szerint további két évtizedig szolgálhatják a román légvédelmet - mutatott rá tavaly szeptemberben Corneliu Dobrițoiu, akkori védelmi miniszter. Hozzátette: azért lenne előnyös a használt, negyedik generációs amerikai gépek beszerzése, mert megkönnyítené az áttérést az ötödik generációs F-35-ösökre.

„Az F-16-osoknak ugyanaz a gyártója, ugyanolyan fegyverzetet használ, ugyanolyan repülőtéri infrastruktúrára, generátorokra, lépcsőkre van szüksége, mint az F-35-ösöknek. Ha az átmenetet Gripenekkel oldanánk meg, a számukra kiépített infrastruktúrát utána le kellene cserélni" - magyarázta Románia választását a volt védelmi miniszter.

A román légierő jelenleg izraeli segítséggel felújított orosz gyártmányú MiG-21 LanceR típusú vadászgépeket használ. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt.

Az F-16-osok beszerzéséről szóló törvénytervezetet még a bukaresti parlamentnek is el kell fogadnia.

Kimaradt?