Feltételekhez köti az USR-PLUS Ludovic Orban megválasztását a képviselőház élére

Az USR-PLUS elfogadja, hogy Florin Cîțu legyen a miniszterelnök és Ludovic Orban a képviselőház elnöke, ha a liberálisokéval azonos számú minisztere lesz az új kormányban – szivárgott ki a koalíciós tárgyalásokat folyató három pár csütörtök esti találkozójáról.

A Gmedia értesülései szerint az USR-PLUS azt a változatot továbbra is elutasította, hogy ismét Ludovic Orban kapjon kormányalakítási megbízást. A PNL elnökének nem igazán volt ínyére Dan Barnáék javaslata, de abban váltak el, hogy pártjában megvitatják a péntekre várható újabb koalíciós tárgyalások előtt. A liberálisok vezetői a cikk megjelenésekor üléseztek.

Mint írtuk, az USR-PLUS már a csütörtöki tárgyalások előtt leszögezte: nem tudja elfogadni Orban visszatérését a kormányfői székbe, és az RMDSZ is jelezte: azt tartaná méltányosnak, ha a három legfontosabb tisztségen osztoznának a koalíciós partnerek, tehát az RMDSZ jelöltjét választanák meg a szenátus vagy a képviselőház élére.

A tárgyalások azért akadoznak, mert  a három legfontosabb politikai tisztség egyikét az USR-PLUS is magának követeli: a képviselőház élére eredetileg Dan Barnát, az USR elnökét, ennek alternatívájaként pedig a miniszterelnöki posztra Dacian Cioloșt, a PLUS elnökét javasolták. Hogy jelezze, elvi és nem személyi kérdésnek tekinti a méltányos osztozkodást, utóbb a USR-PLUS Cătălin Drulát javasolta az alsóház élére.

Később - a miniszterelnöki tisztségről a választási kudarc miatt múlt héten lemondott - Ludovic Orban ahhoz is megszerezte a PNL támogatását, hogy átengedje a képviselőház elnökségét az USR-PLUS-nak, ha ismét ő lehet a miniszterelnök, Cîțunak pedig megszerezi a szenátus elnöki tisztségét.

(Címlapfotón: Dan Barna és Ludovic Orban | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?