FRISSÍTVE – Az első fotók a kormányalakítási tárgyalásokról; jóhiszemű együttműködésben bízik Kelemen Hunor

 

FRISSÍTVE: Szombat reggel Bukarestben megkezdődtek a jobbközép parlamenti többség és a hárompárti koalíciós kormány kialakítását célzó tárgyalások a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és az RMDSZ vezetői között. FRISSÍTÉS 1: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a tárgyalások előtt kifejtette: jóhiszemű együttműködésben bízik. FRISSÍTÉS 2: Miniszterelnök-helyettesi posztot ajánlhatnak az RMDSZ-nek. FRISSÍTÉS 3: Az USR–PLUS a miniszterelnöki vagy a képviselőházi elnöki tisztséget követeli magának, ezért a Digi24 szerint felfüggesztették a tárgyalásokat. FRISSÍTÉS 4: A közösségi oldalon megjelentek az első fotók a megbeszélésekről.

A három alakulat elnökségének tagjai csütörtökön már tanácskoztak Klaus Iohannis államfő jelenlétében, de az sak egy informális megbeszélés volt, amelyen kifejezték nyitottságukat egy lehetséges együttműködés iránt.

Bár a múlt vasárnapi parlamenti választásokat az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) 29 százalékos eredménnyel a voksok 25 százalékát megszerző PNL előtt, Iohannis kijelentette, hogy egy jobbközép kormánykoalíciót képzel el, s mivel a PSD egyedül nem tud többséget kialakítani, az eddig kisebbségben kormányzó PNL köré szerveződő, az USR–PLUS és az RMDSZ bevonásával létrejövő kabinetet lát lehetségesnek. Ezért a PNL jelöltjének fog kormányalakítási megbízást adni, a párt pedig Florin Cîțu pénzügyminisztert javasolta a posztra.

A pártok több tárgyalóküldöttséget alakítottak ki, amelyek a kormányprogramról, a minisztériumi, illetve a parlamenti tisztségek elosztásáról beszélnek majd. Az RMDSZ-nek két „csapata” van, az egyiket Kelemen Hunor szövetségi, a másikat Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök vezeti. A megbeszéléseken továbbá Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök és sajtószóvivő, Biró Rozália parlamenti képviselő, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, Cseke Attila Bihar megyei szenátor és Csoma Botond Kolozs megyei parlamenti képviselő, a Szövetségi Állandó Tanács tagja képviseli az RMDSZ-t (a Hotnwes szerint Benedez Zakariás képviselőházi frakcióvezető is a delegáció tagja).

Az RMDSZ álláspontja szerint „egy megvalósítható, a társadalmi elvárásokra jó válaszokat adó kormányprogramra van szükség” – írta a megbeszélések kezdete előtt a acebook-oldalán Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke hozzátette, amit péntek este is nyilatkozott a sajtónak, hogy „csak a jóhiszemű együttműködés erősítheti a bizalmat”.

Perceken belül kezdjük a kormányalakítási tárgyalásokat. Először is egy megvalósítható, a...

Közzétette: Kelemen Hunor – 2020. december 11., péntek

 

Információk szerint a következő kormány 16-18 miniszterből állna. Ha 18 tárca lesz, akkor a PNL 10, az USR–PLUS 6, az RMDSZ pedig két minisztérium vezetését kapná meg. A képviselőház elnöki tisztségét Ludovic Orban pártelnöknek, a hétfőn lemondott kormányfőnek adná a PNL, míg a szenátus házelnöki pozícióját az USR–PLUS-nak. Kelemen Hunor szerint a házelnöki funkciók a két kisebbik koalíció partnert illetnék meg.

„A koalíción belül meg kell osztani a hatalmat a tagok között mind a kormány, mind a parlament szintjén, ezt nem kell szégyellni, ez így történik a politikában, így történik egy koalícióban” – nyilatkozta még pénteken az Agerpresnek az RMDSZ szövetségi elnöke.

Ebben a felosztásban tárgyalnak

A Hotnews tudni véli, kik, milyen tiszstégekről tárgyalnak; e szerint a miniszteri funkciókról Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău (PNL), Dan Barna, Dacian Cioloș (USR–PLUS), Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakariás és Biró Rozália folytat megbeszélést.

A kormányprogramról Ionel Dancă, Cristian Bușoi, Laurențiu Leoreanu (PNL), Cristian Ghinea, Claudiu Năsui, Lucian Viziteu, Stelian Ion, Dragoș Pîslaru, Anca Dragu (USR–PLUS), Tánczos Barna, Porcsalmi Bálint, Hegedüs Csilla, Antal Árpád és Csoma Botond.

A parlamenti tisztségekről a Raluca Turcan, Daniel Fenechiu (PNL), Cătălin Drulă, Radu Mihail, Cristina Prună, Silvia Dinică, Oana Țoiu, Andrei Lupu, Ștefan Pălărie (USR–PLUS), Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakariás és Biró Rozália alkotta delegációk között folyik az egyeztetés.

Sajtóhír: miniszterelnök-helyettesi tisztséget ajánlhatnak az RMDSZ-nek

A Hotnews szerint a PNL 18 miniszterből álló kabinetet szeretne, amiben két kormányfő-helyettesi funkció lenne: egyiket az USR–PLUS, a másikat az RMDSZ tölthetné be.

A portál közzétette, hogy értesülései szerint a két román párt melyik tárcákat szeretné, valamint a miniszter-jelöltek neveit. Az USR–PLUS is óhajt egy-két „befolyásos” minisztériumot.

A PNL „kívánságlistája”:

  • a képviselőház elnöki tisztségére Ludovic Orbant javasolják
  • pénzügyminisztérium: Lucian Heiuș/Iulian Huțucă
  • igazságügyi minisztérium: Cătălin Predoiu
  • külügyminisztérium: Bogdan Aurescu
  • védelmi minisztérium: Nicolae Ciucă
  • szállításügyi minisztérium: Lucian Bode
  • európai alapok minisztériuma: Marcel Boloș
  • belügyminisztérium: Laurențiu Leoreanu
  • gazdasági és energetikai minisztérium: Virgil Popescu
  • fejlesztési minisztérium: Robert Sigartău/Florin Roman

Az USR–PLUS az alábbiakat szeretné:

  • a képviselőház elnöki tisztségére Dan Barna USR-elnököt javasolja
  • pénzügyminisztérium: Claudiu Năsui/Anca Dragu
  • igazságügyi minisztérium: Stelian Ion
  • belügyminisztérium: Dragos Tudorache
  • fejlesztési minisztérium: Ionuț Moșteanu
  • szállításügyi minisztérium: Cătălin Drulă
  • munkaügyi minisztérium: Oana Țoiu/Cristian Seidler

Szintén a Hotnews szerint az RMDSZ is szeretne egy pénzforrások felett rendelkező tárcát, ez lehet a fejlesztési vagy a mezőgazdasági minisztérium.

Figyelemre méltó, hogy az egészségügyi és a tanügyminisztérium vezetéséért sem a PNL, sem az USR–PLUS nem kardoskodik: ez a két legtöbb felelősséggel és legtöbb munkával járó szaktárca, különösen a jelenlegi helyzetben, amikor a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetben és nagy kihívások előtt áll mind az egészségügyi, mind az oktatási rendszer, ráadásul az elmúlt harminc évben a román pártok részséről ezen a két szakterületen történt a legtöbb „reformkísérlet” és a legkevesebb fejlesztés. Könnyen elképzelhető, hogy ezek valamelyikét az RMDSZ-re bízzák rá, bár kétséges, hogy a tanügyet a román pártok „kiadnák a kezükből”.

Hétfőig aligha várható bejelentés a döntésről

Információink szerint a háromoldalú tárgyalások hétfőig tartanak, addig több fordulóban is tárgyalnak egymással a pártok. Ezért aligha várható, hogy hétfő előtt bejelentenék az egyezség eredményét, legfeljebb csak kiszivárogtatásokból lehet majd értesülni. Klaus Iohannis államfő amúgy hétfőre hívta meg a parlamentbe bejutott pártok képviselőit a kormányalakítási konzultációkra.

Függőben a tárgyalások az USR–PLUS követelése miatt

Megakadtak a kormányalakítási tárgyalások, mert az USR–PLUS nem hajlandó koalícióra lépni, ha nem a jelöltjük, Dacian Cioloș PLUS-elnök töltheti be a miniszterelnöki tisztséget, vagy ha nem Dan Barna USR-elnök lesz a képviselőház elnöke – írta honlapján politikai forrásokra hivatkozva a Dig24. (Az USR és a PLUS még augusztusban összeolvadt, de nem tartották meg a kongresszust, amely az új vezetőségről döntött ovlna, így Barna és Cioloș társelnökökként vezetik a pártot).

Az első fotók a megbeszélésekről

Dragoș Pîslaru, az USR–PLUS európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán tett közzé képeket a megbeszélésrekről. Mint írta, „fehér füst szállt fel” az egyik tárgyalási fejezet végén, a feleknek sikerült konszenzusra jutniuk a digitalizálási kérdésekben, ami „jövőbe mutató” és szerinte a jó közös kormányzás utaló pozitív jel.

Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției USRPLUS-PNL-UDMR. Și ce capitol fain pentru o...

Közzétette: Dragoș Pîslaru – 2020. december 12., szombat

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?