Belföld

 • RMDSZ: börtönben a helye a magyar zászló égetőinek

  Az RMDSZ Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata bűnügyi keresetet nyújtott be az ügyészséghez amiatt, hogy hétfőn egy kolozsvári labdarúgó mérkőzésén, a vendég csapat szurkolói elégettek egy magyar zászlót. Ezen kívül az RMDSZ ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen és a Román Labdarúgó Szövetségnél.
 • Ponta kikéri magának az Orbánhoz való hasonlítgatást

  Victor Ponta miniszterelnök elutasítja, hogy Romániát egy kalap alá vegyék Magyarországgal, és őt személy szerint Orbán Viktorhoz hasonlítsák - derült ki abból az interjúból, amelyet az Adevarul.ro portál készített kedden a kormányfővel.
 • Elnézte Banciunak a CNA a magyarok rágalmazását

  Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) keddi ülésén szavazattöbbséggel úgy döntött: nem bírságolja meg a b1 hírtelevíziót, amely ellen az RMDSZ emelt panaszt. A szövetség lakossági észrevétel alapján tett feljelentést Radu Banciu televíziós műsorvezető ellen gyűlöletbeszédért, a magyarság elleni uszításért.
 • Feltételesen szabadlábon Adrian Năstase

  Feltételesen szabadlábra kerül hétfőn Adrian Năstase volt kormányfő, miután a Bukaresti Törvényszék elutasította a korrupcióellenes ügyészség óvását. A politikus közölte: egy ideig nem nyilatkozik a sajtónak, terveiről majd a későbbiekben számol be. A volt kormányfő börtünbüntetését harmadolta a bíróság.
 • Hétfőn szabad ember lehet Adrian Năstase volt kormányfő

  Két órára felfüggesztették hétfőn a Bukaresti Törvényszéken Adrian Năstase volt miniszterelnök szabadlábra helyezési ügyében benyújtott fellebbezésének tárgyalása.
 • Biró Rozália: az USL tárgyalni sem akar a nemzetállamról

  Az alkotmánymódosító parlamenti bizottság következő ülésén nagy eséllyel lesöprik az asztalról az RMDSZ-nek azt a javaslatát, hogy képezze vita tárgyát a Romániát nemzetállamként meghatározó első cikkely is – nyilatkozta a maszol.ro-nak a testület RMDSZ-es póttagja, Biró Rozália szenátor.
 • Holland nagykövet: öt évet várhat Románia Schengenre

  Akár újabb öt évet is késhet Románia és Bulgária schengeni csatlakozása Hollandia romániai nagykövete, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel szerint, ehhez nem elég ugyanis bizonyos feltételek teljesítése.
 • Ponta március 15-i üzenete: köztünk nincs helye a kardnak

  Üzenetben fejezte ki jókívánságait a március 15-ét ünneplő romániai magyaroknak Vivtor Ponta román miniszterelnök. Emlékeztetett: az 1848-as forradalomban az erdélyi románok és magyarok nem álltak a barikád egyazon oldalán, de a forradalmak elfojtása után ma is érvényes közös következtetésre jutottak: "a két nemzet ügyét nem a kardnak, a háborúnak, hanem a békés együttélésnek kell eldöntenie" - áll a román miniszterelnöknek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) eljuttatott március 15-i üdvözletében.
 • Mit üzen Klaus Johannis Semjén Zsoltnak?

  A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke, Klaus Johannis nem tartja különösebben jónak Semjén Zsolt részvételét a székelyföldi március 15-i rendezvényeken, de reményét fejezte ki, hogy a magyar miniszterelnök-helyettes békítő szellemben szólal majd fel.
 • Borboly a megyei tanácsok szövetségének alelnöke maradt

  A Megyei Tanácsok Országos Szövetségének egyik alelnökévé választották csütörtökön Borboly Csabát. Hargita Megye Tanácsának elnöke korábban is ezt a tisztséget töltötte be a szervezetben.
 • Az Alkotmánybíróság tagja lesz az igazságügyi miniszter

  Alkotmánybírósági posztra váltja az igazságügyi miniszteri bársonyszéket Mona Pivniceru. Ezt a tárcavezető maga erősítette meg szerda este az Antena3 hírtelevízióban, miután kiszivárgott a sajtóba, hogy a Nemzeti Liberális Párt őt javasolja majd a taláros testületben júniusban megüresedő mandátumok egyikére.
 • Băsescu: nincs nyugati orientációnknak alternatívája

  Romániának nem szabad kétségeket ébresztenie nyugati elkötelezettségét illetően, és az európai integráció kiteljesítését a pártpolitikán felül álló nemzeti érdekként kell kezelni - hangsúlyozta Traian Băsescu államfő kedden a parlamenthez intézett beszédében.
 • Benyújtotta alkotmánymódosító témajavaslatait az RMDSZ

  Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója benyújtotta témajavaslatait az alkotmánymódosítási szakbizottsághoz – tájékoztatott kedden az RMDSZ sajtóirodája. A héten az összes parlamenti párt elkészítette témajavaslatait, szövegszerű módosítási javaslatokat pedig májusig adhatnak le a politikai alakulatok.
 • Kelemen Hunor: érdekünk a schengeni csatlakozás

  „Nem jelenthetjük ki azt, hogy nem érdekel a schengeni övezethez való csatlakozás. Az országnak az az érdeke, hogy teljes jogú tagja legyen az Európai Uniónak" – hangsúlyozta kedden Kelemen Hunor szövetségi elnök Bukarestben, az államfő parlamenti felszólalását megelőzően.
 • A magyar irredenták ellen tüntetne a Noua Dreaptă

  A magyar irredentizmus ellen kíván tüntetni március 15-én Aradon az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) nevű szervezet.
 • Szabályos a Székelység történetének használata

  Az oktatási minisztérium szerint Hargita és Kovászna megyében az előírások betartásával használják az iskolákban a Székelység története című kézikönyvet, amelyből gimnazista diákok tanulhatnak választható tantárgy keretében.
 • Útlezárástól, adómegtagadástól sem riadna vissza az SZNT

  A polgári engedetlenség eszközeihez folyamodik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), ha a kormány a közigazgatási átszervezés során a székelyföldi megyéket román többségű közigazgatási régióba tagolja be – jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Izsák Balázs.
 • Székely autonómiáért tüntettek Vásárhelyen és világszerte

  A szervezők szerint 30 ezren, a hírtelevíziók becslése alapján csak ötezren vettek részt a marosvásárhelyi Postaréten vasárnap megtartott Székely Szabadság Napja elnevezésű autonómiatüntetésen. Szimpátiatüntetéseket tartottak Budapesten, Brüsszelben, Londonban, Münchenben és több észak-amerikai nagyvárosban.