Jogerős: újabb pert vesztett Dan Tanasă a Hargita megyei önkormányzat ellen

Jogszerű a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont bélyegzőjének a használata, melyen magyarul is szerepel a megyei önkormányzat alintézményének a neve – közölte Borboly Csaba megyei tanácselnök.

Végleges és visszavonhatatlan a bukaresti ítélőtábla ítélete abban a perben, amelyet a Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) indított Hargita Megye Tanácsa és annak kulturális alintézménye, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont ellen.

A hírt Borboly Csaba megyei tanácselnök jelentette be kedd reggel egy online sajtótájékoztató keretében, amelyet a forrásközpont székhelyén tartott Bíró Barna Botond udvarhelyszéki önkormányzati alelnök és az alintézmény vezetője, Bartalis Izabella részvételével.

Utóbbi elmondta: 2019. januárjában a magyar nyelv és szimbólumok elleni peresek sokaságáról hírhedt Dan Tanasă azzal a kéréssel fordult a forrásközpont vezetőségéhez, hogy számoljon be a programjairól, a költségvetéséről, illetve annak felhasználási módjáról. „A beszámolónkat aláírt és lepecsételt fejléces papíron küldtük el neki. Májusban jött a feljelentés, azt kifogásolva, hogy a fejlécen és a bélyegzőnkön magyar is fel van tüntetve az alintézmény neve” – nyilatkozta Bartalis Izabella intézményvezető.

 

Hozzátette: nagy öröm és megkönnyebbülés számukra, hogy végre lezárult az ügy, s megköszönte a megyei önkormányzat vezetésének és jogászainak a perben nyújtott támogatást és segítséget.

„Mától a magyar felirattal is rendelkező bélyegző használata jogszerű” – mondta Borboly Csaba, szintén megköszönve a Hargita megyei önkormányzat jogi csapatának a munkáját. „Ezúton szeretném felajánlani Hargita Megye Tanácsának a joggyakorlatát, hiszen nem csak Hargita megyében folynak ilyen perek. Eddig már több mint 20 perben sikerült nyerni Dan Tanasă ellen, tehát ne adjuk fel, harcoljunk a jogainkért!” – fogalmazott a tanácselnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?