Benyújtotta lemondását Ludovic Orban miniszterelnök

A vasárnapi parlamenti választások eredményeinek tükrében lemond a miniszterelnöki tisztségről Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke – jelentette be hétfő este maga a kormányfő.

Mint  megírtuk, a kormányfő a bejelentés előtt tárgyalt Klaus Iohannis államfővel, aki elégedetlen volt a PNL választási eredményével, pontosabban azzal, hogy a 25 százalék körül teljesítő liberálisok (akiket a közvélemény-kutatások egész évben a parlamenti választások biztos győztesének jósoltak), a közel 30 százalékot szerző ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) mögött végeztek, és ezzel nem sikerült kiszorítani, vagy legalábbis kisebbségbe taszítani a baloldali pártot a parlamentben.

Ludovic Orban kijelentette: tudomásul vette a választók akaratát, döntésével pedig egyúttal azt is akarja bizonyítani, hogy nem kapaszkodik „görcsösen” a miniszterelnöki székbe. Ugyanakkor sürgette a parlamentbe jutott pártokkal való kormányalakítási tárgyalások megkezdését.

 

A miniszterelnöki tisztséget ideiglenesen a kabinet valamelyik tagja fogja ellátni, a megbízott kormányfőt Klaus Iohannis államfő fogja kijelölni – mondta Orban. A távozó miniszterelnök kifejtette: egy évvel és egy hónappal azután, hogy beiktatták hivatalába – a bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott szociáldemokrata Dăncilă-kormánytól vette át a stafétát –, nyugodt lelkiismerettel mond le, mert úgy érzi, a rá bízott feladatokat elvégezte.

Mint mondta, az új kormány megalakításáról szóló tárgyalásokon ő fogja vezetni a PNL küldöttségét, és „minden erejével azon lesz”, hogy „egy PSD nélküli”, erős jobb-közép parlamenti többséget sikerüljön megalakítani. Orban bízik benne, hogy a következő miniszterelnököt is a pártja fogja adni.

PSD: ez felelőtlenség

Felelőtlennek nevezte hétfő este Ludovic Orban miniszterelnök lépését Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. "Felelőtlenség, amit Orban tett. (...) A miniszterelnöki tisztséget nem hagyhatod el csak úgy. Nem hagyhatod az országot káoszban, mert te megsértődtél. Megbocsáthatatlan, amit Orban tett" - fogalmazott a Digi 24-nek adott telefonos nyilatkozatában a politikus.

Marcel Ciolacu kijelentette, most is úgy gondolja, ahogy a választások estéjén mondta: Ludovic Orbannak mennie kell a kormánypalotából, de nem most, hanem akkor, amikor átadja a kormányzást a választások után hivatalba lépő miniszterelnöknek. A politikus azért tartja felelőtlenségnek Orban lemondását, mert ezután ügyvivő kormánya lesz Romániának, amely nem hozhat sürgősségi kormányrendeleteket, márpedig a koronavírus-járvány olyan helyzeteket idézhet elő, amelyekben szükség van ilyenek meghozatalára.

Kijelentette: pártja Alexandru Rafila virológus orvost javasolja a miniszterelnöki tisztségre, aki az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) képviseli Romániát. Rafila szakértőként rendkívül sokat szerepelt a televíziókban a járvány megjelenése óta, és a PSD jelöltlistáját erősítette a parlamenti választásokon.

USR-PLUS: Cioloș vállalná a tisztséget

Dacian Cioloș, az USR-PLUS társelnöke a hírtelevíziónak úgy értékelte, a kormányfő lemondása megnyitja az utat afelé, hogy Klaus Iohannis államfő a pártokkal folytatandó egyeztetések után ne Orbant, hanem egy más miniszterelnök-jelöltet nevezzen meg, aki jobboldali kormányt alakít. Emlékeztetett rá, hogy pártja őt jelölte a miniszterelnöki tisztségre, és ha az elnök az ő személyét jelöli meg, vállalja a kormányalakítás feladatát.

Cioloș azt tartotta fontosnak, hogy Romániának olyan miniszterelnöke legyen, aki kész reformokat bevezetni az ország modernizálása érdekében. Megjegyezte: a kormányprogramban benne kell lenniük azoknak a vállalásoknak, amelyeket az USR-PLUS a választási kampányban tett. A politikus azt is megjegyezte: fontosabb az, hogy jól induljon el a jobboldali kormányzás, minthogy gyorsan alakuljon meg az új kormány.

Kapcsolódók

Kimaradt?