Bihar megyei RMDSZ: létrejött a magyar összefogás, de csak a magyar emberekkel, nem a pártok közt

Bihar megyében az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt) között semmilyen együttműködés nem volt a parlamenti választást megelőző kampányban, a két másik párttól még egy támogató nyilatkozatra vagy a közösségi médiában mozgósító üzenetre sem tellett, hogy szavazásra buzdítsák saját szimpatizánsaikat – mondta Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei elnöke hétfőn a Nagyváradon megtartott választási kiértékelő sajtótájékoztatóján.

„Az RMDSZ-nek azonban sikerült az összefogás, de csak a magyar emberekkel, akár egyszerű néppártos szavazókkal is, akik megértették a parlamenti választás és az erős bukaresti jelenlét fontosságát” – tette hozzá.

A vasárnapi választást követően immár borítékolható, hogy a képviselői lista első két helyén szereplő Szabó Ödön és Biró Rozália újabb mandátumhoz jut, míg Cseke Attila szenátusi listavezetőként ismét elnyerte a felsőházi helyet.

A Bihar megyei szenátor megköszönte a választóknak, hogy a jelenlegi helyzetben is az urnák elé járultak és leadták szavazataikat. A hétfő délutáni adatok szerint az RMDSZ Biharban 21,3 százalékot ért el, a Nemzeti Liberális Párt 34, a Szociáldemokrata Párt 19,3, az AUR 8,63, az USR–PLUS pedig 6,9 százalékot kapott a voksokból. Cseke Attila kiemelte: a parlamenti választás eredményei az RMDSZ számára kedvezőbbek, mint a szeptember végi helyhatósági választásé, azonban a mostani részvételi arány elmarad a 2016-ostól, még akkor is, ha vasárnap országos szinten is élen járt Bihar a részvételi arányok tekintetében.

Jó néhány olyan RMDSZ-es vezetésű önkormányzat és magyar többségű települése van, ahol bőven az országos átlag feletti volt a szavazói kedv, ugyanis ötven százaléknál is többen járultak az urnákhoz Borson, Örvénden, Micskén, Csokalyon, Érköbölkúton, Hegyközújlakon, Biharvajdán, Ottományban, Szalacson, Szentjobbon, Érsemjénben, Tótiban és Érszőllősön. Cseke Attila szerint egy dolgot ki lehet jelenteni: „Ez a csapat dolgozni fog Bihar megyéért és képviselni fogja a bihariakat.”

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke szintén köszönetet mondott a választóknak, továbbá Oltean Csongornak, a Maygar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnökének és az erdélyi magyar fiatalság képviselőjelöltjének, ugyanis Szabó szerint a MIÉRT nagyon lendületes és fiatalos kampányt vitt végig, megmutatták azokat a lehetőségeket, amelyekkel itthon, szülőföldünkön is boldogulni lehet. Szerinte jót tett a kampánynak a fiatalok tevékenysége, és különösen jó volt azt látni, hogy „az ifjúság hangja innen, Biharból szólalt meg” – mondta Szabó Ödön.

A képviselő szerint Oltean Csongor a jelen állás szerint nem jut mandátumhoz, azonban a megyei és az országos visszaosztás során még változhat a helyzet. Mint ismert, az ifjúság jelöltjének a Bihar megyei RMDSZ ajánlotta fel képviselői listáján a harmadik, „billegőnek” számító helyet. A fiatalok saját csapatukkal keresztben-hosszában bejárták Bihar megyét, ahova csak lehetett, bekopogtattak, megszólították és szavazásra kérték az embereket, és Szabó Ödön szerint ez meg is látszott az eredményeken. Kérdés marad egyelőre, hogy ez – akár a visszaosztással együtt is – elegendő lesz-e az újabb képviselői mandátum elnyerésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?