Bihar megyében még bizonytalan az RMDSZ harmadik képviselői mandátuma

Bihar megyében a választói névjegyzékben szereplők 37,3 százaléka járult a szavazóurnák elé vasárnap. Bár a megye az országos élmezőnybe tartozik a részvétel tekintetében, egyelőre nehéz megbecsülni, hogy milyen eredmény született a vegyes lakosságú településeken – mondta Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke az urnazárást követően.

A politikus köszönetet mondott mindazoknak, akik vasárnap részt vettek a választásokon. „Fontos megbízatást kapott az RMDSZ a következő négy évre is, hiszen ott kell lennünk, ahol döntések születnek, és az a legjobb helyzet, amikor rólunk úgy születnek döntések, hogy mi is ott vagyunk és beleszólhatunk. A felmérések az új román ultranacionalista párt, az AUR is be fog jutni a parlamentbe, ezért is nagyon fontos, hogy a magyar közösség jogait legyen ki védelmezze” – fogalmazott a szenátor.

Cseke elmondta, Bihar az egyik legjobban teljesítő megye volt országos szinten is, még ha a járványügyi helyzet rányomta bélyegét a részvételre. „Ki fogjuk értékelni az eredményeket minden egyes településen, de ehhez elsősorban az kell, hogy ezeket ismerjük, lássuk, hogy a többi szervezet hogyan szerepelt, hiszen ettől is függ, hogy a megyei első leosztásban hogyan alakulnak a mandátumok a parlamenti helyeket illetően” – fogalmazott a Bihar megyei RMDSZ elnöke. Hozzátette, továbbra is abban reménykednek, hogy a Bihar megyei RMDSZ-nek ezután is meglesz a kellő parlamenti súlya, de látniuk kell a hivatalos eredményeket.

Biharban szinte biztosra vehető, hogy Cseke Attila elnyerte az újabb szenátori mandátumot, míg az alsóházi listán Szabó Ödön és Biró Rozália bejutása borítékolható. A képviselői lista harmadik helyén induló Oltean Csongor MIÉRT-elnök, az erdélyi magyar ifjúság jelöltjének mandátuma teljes mértékben a visszaosztástól függ.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?