Kelemen Hunor: biztosítva lesz a magyar képviselet a parlamentben

Biztosítva lesz a parlamentben a magyar képviselet – jelentette ki az exit poll felmérés ismeretében vasárnap este az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor szerint mielőbb meg kell kezdeni a kormányalakítási tárgyalásokat.

Kelemen Hunor az RMDSZ kolozsvári eredményváróján tartott sajtótájékoztatót. A politikus köszönetet mondott a magyar közösség tagjainak, akik részt vettek a választásokon és az RMDSZ-re szavaztak. „Megértették a választás tétjéről, a kihívásokról szóló üzenetünket” – jelentette ki.

A rekord alacsony részvételt Kelemen Hunor előreláthatónak nevezte. „Reménykedtünk abban, hogy a szavazók legyőzik a félelmet, és a felgyűlt mérget szavazással próbálják levezetni” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a rendkívül alacsony szavazási kedvet nem tartja szerencsésnek.

A szövetségi elnök elmondta, az exit poll felmérés eredményei, illetve a szavazókörzetekből kapott információi szerint a magyar képviselet biztosítva lesz a parlamentben, és ez a magyarság számarányával arányos képviselet lesz. „De meg kell várni a végeredményeket” – tette hozzá.

 

Kelemen Hunor szerint a parlamentbe bekerült pártoknak mielőbb meg kell kezdeniük a kormányalakítási tárgyalásokat, mert az ország „óriási kihívások előtt áll”, a járvány következményei nem fognak megszűnni egyik napról a másikra. Hozzátette, az új parlamentnek már december 21-én össze kellene ülnie, karácsony után pedig mielőbb el kell kezdenie a költségvetési törvény megvitatását.

Újságírói kérdésre elmondta, legalább 55 százalékos többséggel rendelkező, jobboldali kormánykoalíció megalapítását tart szükségesnek. „Lássuk, kit bíz meg az államfő kormányalakítással. Klaus Iohannisnak az alkotmány szerint szabad keze van, mert egyik párt sem szerzett abszolút többséget” – jegyezte meg.

Kelemen elmondta, az RMDSZ eddig nem kapott felkérést a kormányra lépésre. A kormányba lépés feltételeiről pedig azt nyilatkozta: ezeket nem a sajtón keresztül fogja megüzenni. „A kormányra lépésről a végeleges eredmények ismeretében fogunk tárgyalni, ha lesz ilyen felkérés” – hangsúlyozta.

Arról, hogy az exit poll felmérés szerint a szélsőségesen nacionalista Szövetség Románia Egységéért (AUR) is bekerülhet a parlamentben, az RMDSZ elnöke kijelentette: „Nincs szükség ilyen pártra parlamentben, de a választók véleményét tiszteletben tartjuk”.

Kapcsolódók

Kimaradt?