Zajlanak a parlamenti választások Romániában – percről percre tudósítunk az eseményekről

Reggel hétkor megnyíltak az urnák, és elkezdődtek a 2020-as parlamenti választások. Este kilenc óráig több mint 18 millió polgár adhatja le a szavazatát. Közvetlenül urnazárás után nyilvánosságra kerülnek az exit poll felmérések. A legfontosabb tudnivalókat az egészségügyi előírásokról itt olvashatja. Cikkünk folyamatosan frissül.

21:44

116 százalékos részvétel Vâlcea megyében

Rekordarányú, a kommunista rendszer választási komédiáit idéző részvételi arányt regisztráltak egy Vâlcea megyei faluban. A Roșiile községhez tartozó Pertești faluban kialakított 356-os számú szavazókörzetben a részvételi arány 17 órakor 116,27 százalék volt. A szavazókörzet nyilvántartásában 43 választópolgár szerepelt, ám délutánig már 50 személy voksolt. Közülük 19 lakhelye alapján szavazott az adott körzetben, 31 fő pedig pótlistán.

A faluban kialakított másik három szavazókörzetben normálisnak mondható, 50  százalék körüli volt a részvételi arány.

21:02

Nem engedtek voksolni tíz erdélyi magyart Németországban

Megakadályoztak a szavazásban 10 magyar nemzetiségű román állampolgárt a németországi Nürnbergben, tájékoztatta a Maszolt Hegedűs Csilla, az RMDSZ szóvivője. A választási bizottság arra hivatkozva tagadta meg az illetőktől a választási jog gyakorlását, hogy magyar lakcímkártyával igazolták, Románia határain kívül élnek.

A hatályos szabályozás értelmében minden külföldi ország egyetlen választókerületnek számít, a román állampolgárok ideiglenes tartózkodási engedély vagy letelepedési engedély birtokában bárhol voksolhatnak, függetlenül attól, hogy mely országban élnek.

Az RMDSZ panaszt tett a külügyminisztériumnál a magyar nemzetiségű választókat ért méltánytalan és törvénytelen eljárás miatt.

20:50

Exit poll: Vezet a PSD, 5 százalék felett az AUR

Átvette a vezetést a PSD a CURS Avangarde legfrissebb, 17:30-as felmérése szerint. A szociáldemokratákat 31,1 százalékon mérte a közvélemény kutató cég.

20:33

Kovászna megyében továbbra is elmarad a részvételi arány az átlagtól

Országos szinten jóval alacsonyabb a választókedv, mint négy évvel ezelőtt, de Háromszéken ennél is alacsonyabb, hiszen közel 2 százalékkal kevesebben adták le szavazatukat, mint az országos átlag. Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint Kovászna megyében este 7 óráig a közel 182 szavazópolgár 28,30 százaléka, azaz mintegy 52 200 polgár adta le voksát. (K. Zs.)

20:26

A választók 30 százaléka sem voksolt 19 óráig

Ha a nap végén nem ugrik meg számottevően a választási kedv, megtörténhet, hogy negatív rekordot dönt a részvételi arány. Két órával urnazárás előtt még csak a választók 29,80 százaléka élt szavazati jogával.

20:16

Belügyminisztérium: 188 választással kapcsolatos bejelentés érkezett

Összesen 188 bejelentés érkezett eddig a szavazási folyamattal kapcsolatos incidensekről, ezek közül 57 nem igazolódott be – közölte vasárnap Monica Dajbog belügyi szóvivő. Ez idáig 33 bírságot róttak ki több mint 120 ezer lej értékben, 24 esetben pedig írásbeli figyelmeztetést adtak. Ugyanakkor 26 esetleges bűncselekményre vonatkozóan is érkezett bejelentés, ezek kivizsgálása is folyamatban van – mondta Monica Dajbog. (Agerpres)

20:02

Nem engedtek szavazni egy 83 éves szebeni asszonyt

Feljelentést tett egy Szeben megyei nő, mivel nem engedték szavazni a 83 éves édesanyját. Az idős asszony az egyik szerdahelyi szavazókörzetben szeretett volna voksolni. A rendőrség megállapította, hogy a 83 éves nő szavazati joggal rendelkezik, s bűncselekmény történt, ha valóban megakadályozták, hogy éljen a jogával. A nyomozás folyamatban van.

A Szeben megyei rendőröket eddig három feltételezett választási bűncselekmény miatt riasztották.

19:45

18 órakor nem érte el a 30 százalékot a részvételi arány

Este hat órakor 27,88 százalékos volt a részvételi arány az Állandó Választási Hatóság szerint. Városon 2 712 006-an, vidéken 2 368 010-en szavaztak. Négy évvel ezelőtt a parlamenti választásokon 17 órakor meghaladta már a 30 százalékot a részvételi arány. Urnazárásig három óra van még hivatalosan, de akik 21 órakor sorban állnak a szavazóhelyiségek előtt, bemehetnek este kilenc után is.

19:40

Több mint 200 ezren szavaztak külföldön

Kelet-európai idő szerint vasárnap 18 óráig több mint 222 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott a parlamenti választáson. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapja szerint ezek közül 21 329-et levélszavazatként adtak le.

Spanyolországban, ahol a legtöbb (140) szavazókörzetet alakították ki, ez idáig több mint 26 ezer román adta le voksát. A 137 olaszországi szavazókörzetben több mint 41 ezer, Nagy-Britanniában mintegy 23 ezer, Németországban több mint 26 ezer, Franciaországban csaknem tízezer, a Moldovai Köztársaságban pedig több mint 34 ezer állampolgár szavazott. (Agerpres)

19:28

Megkezdődött a szavazás második napja az amerikai kontinens nyugati felén is

Kelet-európai idő szerint vasárnap 17 órakor kinyitottak az Amerikai Egyesült Államok és Kanada Csendes-óceáni partján lévő szavazókörzetek is, és ezzel elkezdődött a szavazás második napja az amerikai kontinens nyugati felén is – tájékoztatott a külügyminisztérium. A közlemény szerint befejeződött a szavazás Új-Zélandon, Ausztráliában, a Koreai Köztársaságban, Japánban, Kínában, a Fülöp-szigeteken, Malajziában, a Szingapúri Köztársaságban, az Indonéz Köztársaságban, a Thaiföldi Királyságban, Vietnamban és Kazahsztánban. (Agerpres)

19:02

RMDSZ becslés 17 órakor: jóval kisebb a részvétel, mint 2016-ban

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszolnak elmondta, hogy a magyarok a románoknál valamivel kisebb arányban mentek el szavazni 17 óráig. Emlékeztetett, hogy a 15 órás adatok szerint még 4,6 százalékos volt ez a lemaradás.

18:37

Háromszéken továbbra is elmarad a szavazókedv az országostól

Országos szinten 17 óráig a szavazópolgárok 25,30 százaléka járult urnákhoz Kovászna megyében, ezzel szemben – az Állandó Választási Hatóság adatai szerint – Háromszéken délután 5 óráig a közel 182 ezer szavazópolgár 22,87 százaléka, azaz mintegy 41.500 polgár adta le voksát.

A háromszékiek vasárnap 214 szavazókörzetben voksolhatnak, ezáltal 4 képviselőt és 2 szenátort küldhetnek a bukaresti parlamentbe. Ezekért a mandátumokért összesen 55 képviselőjelölt és 37 szenátor jelölt versenyzik különböző pártok színeiben vagy függetlenként. (K. Zs.)

18:32

Több mint ötezer fogvatartott szavazhatott

Vasárnap 5434 fogvatartott adta le voksát a parlamenti választásokon – tájékoztatott az országos börtönigazgatóság (ANP). A közlemény szerint a büntetés-végrehajtási intézetekben véget ért a választási folyamat, incidensekre sehol sem került sor. (Agerpres)

18:24

Exit poll: fej-fej mellett a PNL és a PSD

Nagyon szoros a küzdelem a két fő parlamenti párt között, a CURS Avangarde közvélemény kutató cég legfrissebb felmérése szerint. A szavazókörzetekből távozó választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint hajszállal a PSD vezet.

18:22

Vasárnap délutánig több mint 200 ezren szavaztak külföldön

Kelet-európai idő szerint vasárnap 16 óra 40 percig több mint 200 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott a parlamenti választáson. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapja szerint ezek közül 21 329-et levélszavazatként adtak le.

Spanyolországban, ahol a legtöbb (140) szavazókörzetet alakították ki, ez idáig több mint 23 ezer román adta le voksát. A 137 olaszországi szavazókörzetben több mint 37 ezer, Nagy-Britanniában mintegy húszezer, Németországban több mint 22 ezer, a Moldovai Köztársaságban több mint 30 ezer állampolgár szavazott. A határokon túl élő román állampolgárok számára 748 szavazókörzetet alakítottak ki. Számukra a szavazás két napot tart, szombaton és vasárnap is helyi idő szerint 7 és 21 óra között várják őket az urnákhoz.

Azok a román állampolgárok járulhatnak az urnákhoz a külföldi szavazókörzeteknél, akiknek külföldön van a lakhelyük vagy bejelentett tartózkodási helyük. Szavazni lehet útlevéllel, román személyi igazolvánnyal, s fel kell mutatni a befogadó ország hatóságai által kiállított tartózkodási engedélyt. (Agerpres)

18:10

Háromszéken két ízben is büntettek a kampánycsend megsértése miatt

A háromszéki rendőrség egy magánszemélyt és egy politikai pártot büntetett meg a kampánycsend megsértése miatt, közölte Radu Stroe. A rendőrségi szóvivő szerint egy kézdivásárhelyi személy a közösségi oldalon osztott meg politikai propagandaanyagot, amiért pénzbüntetést kapott.

Ugyanakkor egy háromszéki politikai párt hivatalos oldalán is megjelentek kampány jellegű anyagok, ezért a párt képviselőjét beidézték a rendőrségre, és büntetőjegyzőkönyvet állítottak ki kampánycsend megsértése miatt, tette hozzá a rendőrség szóvivője. Nem hivatalos információk szerint a büntetést az RMDSZ helyi szervezetére rótták ki, mivel a „magyar összefogásra” buzdítottak. Forrásunk szerint a hatóságok nem az „összefogás”, hanem a „magyar” kifejezésben találtak kivetnivalót.

17:27

Több mint 22 százalékos volt a részvételi arány 16 órakor

Vasárnap 16 óráig összesen 4 080 404 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 22,43 százaléka adta le voksát a parlamenti választásokon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Városon 2 208 232, vidéken 1 872 172 polgár járult az urnákhoz. Mozgóurnával 49 827 személy élt szavazati jogával. A 2016-os parlamenti választáson a választópolgárok 27,07 százaléka adta le voksát 16 óráig. (Agerpres)

17:27

Exit-poll adatok szivárogtak ki: meglepetés körvonalazódik

Nem várt eredmény rajzolódik ki a politikai körökből kiszivárogtatott első exit-poll eredményekből. Az Adevărul napilap információi szerint a részeredmények alapján úgy tűnik, bejut a parlamentbe a szélsőségesen nacionalista Szövetség a Románok Egységéért (AUR).

16:54

Választási turizmus Brăila megyében

A választók megvesztegetése miatt büntetőjogi eljárást indított a rendőrség egy Brăila megyei férfi ellen. Az illetőt egy községi polgármester jelentette fel. A gyanúsított gépkocsival fuvarozott embereket települések között, hogy a pótlistákon több alkalommal szavazhassanak. Az illető pénzzel vette rá az embereket, hogy vegyenek részt a választási turizmusban.

Brăila megyéből eddig tíz, feltételezett választási bűncselekmény miatt tettek feljelentést. Ezek közül egy alaptalannak bizonyult, két esetben büntetőjogi eljárás indult, hét feljelentés ügyében pedig folyik a nyomozás.

16:49

Száznál több szabályszegést jelentettek 15 óráig

Összesen százegy bejelentés érkezett eddig a szavazási folyamattal kapcsolatos incidensekről, ezek közül 30 nem igazolódott be – közölte Monica Dajbog belügyi szóvivő. A szavazókörök megnyitása óta sehol nem jegyeztek a közrendet érintő különösebb problémákat. Ez idáig 33 bírságot róttak ki 85 ezer lej értékben, 11 esetben pedig írásbeli figyelmeztetést adtak ki. Ugyanakkor tíz esetleges bűncselekményre vonatkozóan is érkezett bejelentés, ezek kivizsgálása is folyamatban van. (Agerpres)

16:38

RMDSZ-becslés 15 órakor: nagyobb a magyar részvétel lemaradása, mint 4 évvel ezelőtt

Az RMDSZ becslései szerint a romániai magyarok 19,4 százaléka adta le a szavazatát 15 óráig a vasárnapi választásokon. Az országos részvételi arány 20,4 százalékos volt. Barna Gergő szociológus a Maszolnak elmondta, a becslés szerint a magyarok 4,6 százalékkal kisebb arányban mentek el szavazni 15 óráig a románoknál. Kérdésünkre közölte: a négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon ennél kisebb, 2,5 százalékos volt a magyar részvétel lemaradása az országoshoz képest.

16:38

Több mint 171 ezren adták le a szavazatukat külföldön 15 óráig

Kelet-európai idő szerint vasárnap 15 óráig több mint 171 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott a parlamenti választásokon. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapja szerint 21 329 személy levélben voksolt.

Spanyolországban, ahol a legtöbb (140) szavazókörzetet alakították ki, ez idáig több mint 20 ezer román állampolgár adta le szavazatát.  A 137 olaszországi szavazókörzetben több mint 30 ezren voksoltak, Nagy-Britanniában több mint 15 ezren, Németországban több mint 17 ezren, Franciaországban több mint 7 ezren. (Agerpres)

16:17

8 százalékpontos a lemaradás a helyhatósági választásokhoz képest

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint vasárnap 15 óráig a polgárok 19,60 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon 23,67 százalékos, az idei helyhatósági választásokon 27,38 százalékos volt a részvétel ugyanebben az órában.

16:10

Bűnvádi eljárás indulhat a részeg sepsiszentgyörgyi urnabiztos ellen

Mint arról beszámoltunk, Háromszéken eddig egyetlen incidensről érkezett jelentés: részeg urnabiztos vitt mozgóurnát a sepsiszentgyörgyi kórházban fekvő betegek számára.

„A kórházból jelezték, hogy furcsán viselkedik az egyik urnabiztos, ráadásul úgy tudjuk, hogy az egészségügyi dolgozókat is minősíthetetlen hangnemben szidta. Jelöltként felmehettem a helyszínre, ahol kiderült, hogy az illető alkoholt fogyasztott. Ez bűncselekménynek minősül, eljárást fognak indítani ellene. A gond az, hogy ilyenkor leállítják a mozgóurnát, időt veszítünk. A szavazáshoz való jogunkat senki sem veheti el, a mozgóurna célja is éppen ez, hogy a mozgástehetetlen, beteg emberek is részt vehessenek a választáson” – tájékoztatott Miklós Zoltán képviselőjelölt.

„Több osztályon is járt már a mozgóurna, amikor a kollégáim jelezték, hogy nem megfelelően viselkedik az urnabiztos. Kórházunknak van alkoholtesztje, leteszteltük az illetőt, és pozitív eredményt kaptunk. Nyomban értesítettük a megyei választóbizottságot, ezt követően vérvételre is sor került, hogy minden kétségen kívüli legyen az eredmény. Sajnáljuk az esetet, a kórházi bennfekvőknek mindig biztosítottuk alkotmányos joguk gyakorlását, ezért mi is elnézést kérünk az incidensért, örvendünk, hogy a félbeszakadt szavazás folytatódik” – mondta el András Nagy Róbert, a megyei kórház menedzsere. (K. Zs.)

16:09

Hisztizett egyet Ponta Szijjártó hangüzenete miatt

Kicsapta a biztosítékot Victor Pontanál, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter telefonos üzenetben biztatja szavazásra a romániai magyarokat. A Pro Románia elnöke Figyelem! Figyelem! című Facebook bejegyzésében acsarkodik amiatt, hogy úgymond Magyarország beavatkozik a romániai parlamenti választásokba.

16:05

Továbbra is országos átlag alatti a háromszéki szavazókedv

Háromszéken a szavazókedv továbbra is elmarad az országos átlagtól, ám már nem az utolsó megyék közé tartozik. A Kovászna megyeiek délre kezdtek felzárkózni a választási részvétel szempontjából, de még mindig jóval az országos átlag alatti a szavazókedv. Az Állandó Választási Bizottság adatai szerint fél háromig országosan a szavazásra jogosultak 18,62 százaléka adta le voksát, ezzel szemben Kovászna megyében 16,31 százaléknyian, azaz közel 30 ezren szavaztak. 

Háromszéken eddig egyetlen incidensről érkezett jelentés. Értesülésünk szerint részeg urnabiztos vitt mozgóurnát a sepsiszentgyörgyi kórházban fekvő betegek számára. Úgy tudjuk, az egyik román pártszövetség által delegált magyar anyanyelvű urnabiztos vitatkozott a kórház alkalmazottaival. A részeg urnabiztost megszondáztatták, és magas alkoholkoncentrációt mutattak ki a leheletében, ezért vért is vettek tőle. Az illető ellen panaszt tesznek a megyei választási bizottsághoz, amiért visszavonják a megbízatását és bűnvádi eljárást indíthatnak ellene. (K. Zs.)

15:31

Az USR-Plus győzött Új-Zélandon

Megszerezte az Új-Zélandon leadott szavazatok többségét, jelentette be az USR-Plus. A nagy időeltolódás miatt a szigetországban kezdődött legkorábban a voksolás, s vasárnap reggel véget is ért.

Bár a jobboldali pártszövetség a szavazatok abszolút többségét kapta meg Új-Zélandon, ez érdemben nem fogja befolyásolni a bukaresti parlament összetételét, a déli szigetországban ugyanis mindössze 87 érvényes voksot adtak le.

Az USR-Plus képviselőházi listája 54, míg a szenátusi 58 szavazatot kapott. A választások első számú esélyesére, a Nemzeti Liberális Pártra 17, illetve 14, a PSD-re pedig 6, illetve 7 személy voksolt.

Az RMDSZ nem szerzett szavazatot Új Zélandon.  

15:28

Már 7 százalékpontos a lemaradás a helyhatósági választásokhoz képest

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint vasárnap 14 óráig a polgárok 16,77 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon 20,23 százalékos, az idei helyhatósági választásokon 23,71 százalékos volt a részvétel ugyanebben az órában.

15:20

Ponta: azt akarom, hogy 2021-ban kilábaljunk a válságból

Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke úgy nyilatkozott, miután a fővárosi Jean Monnet líceumban leadta voksát, hogy azokra az emberekre szavazott, akik 2021-ben ki tudják vezetni az országot a válságból.

„Mint mindig, most is valami mellett szavaztam, nem valami ellen. Tudom, hogy sokan valami ellen szavaznak. Én „pró”-szavazó vagyok, és azt akarom, hogy 2021-ben kilábaljunk a válságból. Ezért szavaztam, és azokért az emberekért, akik ezt meg tudják valósítani” – jelentette ki Victor Ponta, aki ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy 2021 egy jobb év lesz.

15:06

Zakariás Zoltán: „Amit ma nem teszünk meg, azt holnap már nem tehetjük meg”

„A szavazatomat arra adtam, hogy a megyében a következő négy évben magyar emberek képviselhessék térségünk érdekeit” – mondta Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség Hargita megyei képviselőjelöltje. Hangsúlyozta, a szavazóhelyiségben semmilyen kockázatát nem találta annak, ami a járványügyi veszélyeztetettséget növelné.

„Nem kellett személyesen érintkezzek senkivel, a személyi igazolványomat én kezeltem, teljes biztonságban adhattam le a voksomat” – fogalmazott az udvarhelyi politikus.

„Mindenkit arra biztatok, hogy éljen szavazati jogával, mert amit ma nem teszünk meg, azt holnap már nem tehetjük meg. Ez a tétje a mai szavazásnak” – nyilatkozta a Maszolnak Zakariás. (Sz. Cs.)

15:04

Aktívabbak a regáti szavazók, mint az erdélyiek

Csak 4 erdélyi megyében nagyobb a részvételi arány az országos átlagnál.Egyelőre úgy tűnik, a PSD-nek jobban sikerült mozgósítania a választóit, mint a jobboldali pártoknak. A 13 órai adatok azt mutatják, hogy a választási kedv a hagyományosan a szociáldemokraták szavazóbázisának számító megyékben a legmagasabb.

14:54

RMDSZ-becslés 13 órakor: nőtt a magyarok szavazókedve a délelőtti órákban

Az RMDSZ becslései szerint a romániai magyarok 13,5 százaléka adta le a szavazatát 13 óráig a vasárnapi választásokon. Az országos részvételi arány 14,5 százalékos volt. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszolnak elmondta, a becslés szerint a magyarok 7 százalékkal kisebb arányban mentek el szavazni 13 óráig a románoknál. Emlékeztetett, hogy a 10 órás becslés szerint még 16 százalékos volt ez a lemaradás.

14:24

Winkler Gyula: ott kell lennünk, ahol a rólunk szóló döntéseket meghozzák

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke elmondása szerint bizalommal és reménységgel szavazott az erdélyi magyar összefogásra, az összetartozás jegyében.

„Az összefogás erejét szavazataink adják. Ha sokan leszünk ma, ha sokan szavazunk, a következő négy évben ott leszünk, ahol a rólunk szóló döntéseket meghozzák. Ne a félelem, hanem a bátorság határozza meg a mai napunkat. Erre biztassuk barátainkat, ismerőseinket is: a választás nem jelent egészségügyi kockázatot, de ha otthon maradunk, jövőnket kockáztatjuk. Minden magyar szavazat számít! Győzzön a magyar összefogás!” – mondta Winkler Gyula

14:20

Részvétel 13 órakor: jelentősen kisebb a szavazási kedv, mint négy éve

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint vasárnap 13 óráig a polgárok 13,85 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon 16,62 százalékos, az idei helyhatósági választásokon 19,84 százalékos volt a részvétel ugyanebben az órában.

 

 

14:19

Borboly Csaba: „A döntéseket meghozhatják velünk együtt vagy minket kihagyva”

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Csíkszeredában, a József Attila Általános Iskola épületében belállított szavazókörzetben adta le voksát. A politikus a szavazása után elmondta: „a döntéseket meghozhatják velünk együtt vagy minket kihagyva. Fontos, hogy ne nélkülünk hozzanak döntéseket Bukarestben. Arra kérek mindenkit Székelyfölről, Csíkból, Hargita megyéből, hogy menjen el szavazni! Pár percbe kerül, és biztonságos”.



 

A politikus hozzátette abban bízik, hogy a fiatalok is nagy számban mennek el szavazni, hiszen ez a választás róluk is szól. „Ahhoz, hogy itthon a fiatalokat támogató intézkedéseket foganatosítsunk, szükségünk van bukaresti támogatásra.  Kedves fiatalok, arra kérlek, szánjátok rá ezt az időt, és gyertek el szavazni!” – szólított fel Borboly Csaba.  

14:10

Tánczos Barna: erőt kell felmutatniuk a magyar szavazóknak

Tánczos Barna szenátorjelölt Csíkszentgyörgyön járt a Csíkszentkirályon megejtett voksolása után. Elmondása szerint azért ment el a szomszédos községbe, mert ott az egyik szavazókörzetben Hargita megye egyik legnagyobb részvételi arányát jelezték, a másikban pedig a legalacsonyabbat, egy olyan községben, ahol bonyolult a politikai helyzet.

„Ma egy olyan nap van, amikor nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne fogjunk össze. Ma elsősorban magyarok vagyunk. Székelyek vagyunk. Azt az erőt mutassuk fel, amelyet a legnagyobb megpróbáltatások alatt is fel tudtak mutatni a székelyek! Fontos az, hogy ma ott legyünk az urnáknál!” – jelentette ki a szenátorjelölt.

14:02

Eddig 15 ezer lej értékben bírságoltak szabálysértés miatt

Hat választási szabálysértés miatt 15 000 lej értékben szabtak ki bírságot, és két írásbeli figyelmeztetést is kiadtak – közölte vasárnap délben Monica Dajbog belügyi szóvivő. Feljelentés érkezett öt büntetőjogi besorolás alá eső ügyről is. Mindeddig nem történt komolyabb incidens, amely megzavarta volna a választás folyamatát. Monica Dajbog elmondása szerint a szavazás kezdete óta 29 feljelentést regisztráltak a választási folyamattal kapcsolatos lehetséges rendellenességekről, ebből 10 az eddig elvégzett ellenőrzések nyomán alaptalannak bizonyult. Azt is leszögezte, hogy minden választási incidenst azonnal és pártatlanul kivizsgálnak.

13:56

Délig több mint 117 ezren szavaztak külföldön

Kelet-európai idő szerint vasárnap 12 óráig több mint 117 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott a parlamenti választáson. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapja szerint ezek közül 21 329-et levélszavazatként adtak le.

Spanyolországban, ahol a legtöbb (140) szavazókörzetet alakították ki, ez idáig több mint 12 ezer román állampolgár adta le voksát. A 137 olaszországi szavazókörzetben több mint 20 ezren voksoltak, Nagy-Britanniában több mint 9000, Németországban több mint 10 ezer. A külügyi tárca emlékeztet, hogy a határokon túl élő román állampolgárok a külföldön megnyitott 748 szavazókörzet bármelyikében élhetnek szavazati jogukkal. (Agerpres)

13:45

Felfüggesztették a szavazást egy bukaresti szavazókörzetben

Felfüggesztették vasárnap délben a szavazást egy bukaresti választási helyiségben miután a szavazókörzeti választási iroda egyik tagjánál koronavírus-fertőzést igazoltak – közölte Monica Dajbog. A belügyminisztérium szóvivője szerint az egyik politikai párt képviselőjéről van szó. Dajbog elmondta: a férfitől szombaton vettek mintát, vasárnap kapta meg a pozitív eredményt. (Agerpres)

13:36

Egész napos városházi ügyelet tartanak fenn Csíkszeredában

Egész nap elérhető ügyeletet működtet a szavazással kapcsolatos felvetések fogadása érdekében a csíkszeredai városháza vasárnap. A választásokkal kapcsolatos észrevételeivel, kérdéseivel bárki hívhatja a 0726–242103-as telefonszámot. A hargitai megyeszékhelyhez kapcsolódó hír még, hogy a lakosság-nyilvántartó közszolgálat, valamint a városháza pénztára is nyitva tart azon ügyfelek számára, akik sürgősen személyi igazolványt igényelnek a szavazás miatt: 7.00 és 21.00 óra között fogadják az ügyfeleket. (F. E.)

13:16

Részvétel 12 órakor: jóval kevesebben szavaztak, mint a helyhatósági választásokon

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint vasárnap 12 óráig a polgárok 10,69 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon 12,47 százalékos, az idei helyhatósági választásokon 15,69 százalékos volt a részvétel ugyanebben az órában.

 

 

13:01

Bíró Barna Botond: „Aki ma szavaz, az nem csak a jelennel törődik”

„Aki ma elmegy szavazni, az az erdélyi magyarság jövőjének biztonságára vigyáz” – mondta Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat udvarhelyszéki alelnöke, aki szülőfalujában, az alig 200 főt számláló Városfalván (Homoródszentmárton község) adta le a voksát vasárnap reggel 9 órakor.

„A szülőföldnek a szeretete abban is megnyilvánul, hogy amikor lehetőségünk adódik, akkor teszünk azért, hogy gazdagodhasson, hogy élhetőbb legyen, otthonosabbá váljon. A mai napon minden magyar ember tehet ezért” – mondta az udvarhelyszéki politikus. „Aki ma szavaz, az nem csak a jelennel törődik, hanem odafigyel a felnövő generációk jövőjére is! Vigyázzunk arra, hogy mit adunk, mit hagyunk örökségül számukra! Mindannyiunkra szükség van ma!” – fogalmazott Bíró Barna Botond. (Sz.Cs.)

12:56

Biró Rozália: „Mindannyiunk felelőssége az, hogy ma elmenjünk szavazni”

„Ma azért szavaztam, hogy a magyar összefogásnak erőt adjak. Azért szavaztam, hogy megkerülhetetlen tényezők legyünk Románia parlamentjében, hogy a közösségünk érdekeit képviselni és érvényesíteni tudjuk” – mondta Biró Rozália Bihar megyei parlamenti képviselő.

Az RMDSZ Nőszervezetének elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, az a meggyőződése: „mindannyiunk felelőssége az, hogy ma elmenjünk szavazni és összefogást, egységet mutassunk fel azért, hogy a következő négy évben építkezni tudjunk”. (B. B.)

12:51

László Attila: érdemes felvállalni a szavazással járó rizikót

„Én már szavaztam, és mindössze három percet vett igénybe. Azért szavaztam, hogy minél erősebb legyen a képviseletünk a román parlamentben, és hogy az erdélyi magyar közösség képviselve legyen. Nehéz időben mindig összefogtunk, hála Istennek eddig is, és remélhetőleg ezt követően is” – fogalmazott a Kolozs megyei RMDSZ szenátorjelöltje.

László Attila hozzátette, hogy a magyar–magyar összefogásnak az eredményeképpen reméli, hogy olyan parlamentet sikerül összehozni, ahol nélkülük nem lehet dönteni. Emellett kiemelte azt is, hogy biztonságos volt a szavazás, és minden biztonsági feltételt betartanak és biztosítottak. „Gondolok itt a hőmérsékletmérésre, kézfertőtlenítésre. Betartatják a távolságokat, és ebben a pillanatban én azt látom, hogy biztonságos a szavazás, és érdemes ezt a rizikót felvállalnunk” – nyilatkozta a szenátorjelölt. (L. A.)

12:47

Vincze Loránt: a következő négy évbe fektetünk be

Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke délelőtt Marosvásárhelyen élt szavazati jogával. Mint mondta, erős magyar képviseletre szavazott, amely jelen van Románia parlamentjében, és amely megkerülhetetlen tényezővé tud válni, bele tud szólni az ország döntéseibe. Az EP-képviselő szerint a következő néhány év meghatározó lesz Románia történelmében.

„Négy éven keresztül nem lesznek választások, ezt az időszakot építkezésre, fejlesztésekre kell fordítani. Két fontos dolog van, amit minden ember emleget. Az egyik az oktatás, az egészségügy: a járvány rámutatott arra, mekkora gondok vannak ebben a két rendszerben. De az infrastrukturális beruházások, illetve a gazdaságfejlesztés is ilyen fontos területet jelent. Ugyanakkor a magyar közösség szempontjából rendkívül fontos, hogy megőrizzük azokat a jogokat, amelyeket megszereztünk az elmúlt évtizedekben, és ezekhez még hozzátegyünk, kibővítsük ezeket. Úgyhogy mindenkit arra biztatok, éljen szavazati jogával" – hangsúlyozta Vincze Loránt a szavazást követően.

12:46

Hajdu Gábor: „Izgalommal és bizakodással teli a mai nap”

Csíksomlyón adta le szavazatát Hajdu Gábor Hargita megyei parlamenti képviselőjelölt, aki az RMDSZ számára kedvező eredmények esetén Korodi Attilát válthatja a bukaresti törvényhozásban. A képviselői székért első alkalommal versenybe szálló jogász, vállalkozó „izgalommal és várakozással telinek” nevezte a választások napját.

A jelölt elmondta: szavazás előtt betért a csíksomlyói kegytemplomba és a választások, valamint az elkövetkező évek eredményességéért fohászkodott. A képviselőjelölt hangsúlyozta: a fiataloknak, Erdély magyar lakosságának olyan életkörülményeket kell teremteni, amely által növelhető a gyermekvállalási kedv. (F. E.)

12:39

Hegedüs Csilla erős magyar képviseletre szavazott

„Ma azért szavaztam, hogy legyen egy olyan erős magyar képviseletünk Bukarestben, amely nélkül nem lehet döntéseket hozni a jövőnket illetően, amely bátor projekteket valósít meg, azért, hogy fiataljaink itthon maradjanak, hogy új és kihívásokkal tele munkahelyek jöjjenek létre, támogassák műemlékeink felújítását, szem előtt tartsák az emberek biztonságát és egészségét!” – nyilatkozta szavazata leadása után Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és szóvivője. (RMDSZ)

12:35

Véget értek a parlamenti választások Aucklandban

Jó körülmények között zajlottak, és véget értek a parlamenti választások Aucklandban anélkül, hogy meg kellett volna hosszabbítani a szavazókörzet nyitva tartását - tájékoztatott a külügyminisztérium. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) kimutatása szerint Új-Zélandon 93 román állampolgár adta le voksát. Romániai) idő szerint 12 órakor bezárnak az ausztráliai körzetek is, Canberrában, Melbourne-ben és Sydney-ben. Jelenleg 694 külföldi körzetben van folyamatban a szavazás. (Agerpres)

12:33

FRISSÍTVE - Részeg urnabiztos vitte a mozgóurnát a sepsiszentgyörgyi kórházba

Részeg urnabiztos vitt mozgóurnát a sepsiszentgyörgyi kórházban fekvő betegek számára. Értesülésünk szerint az USR-Plus által delegált urnabiztos vitatkozott a kórház alkalmazottaival. A megyei választási bizottság vizsgálja az esetet.

FRISSÍTÉS: A részeg urnabiztost szondába fújatták amely magas alkohol koncentrációt mutatott leheletében ezért vért is vettek tőle. Az illető ellen panaszt tesznek a megyei választási bizottsághoz amiért visszavonják a megbízatását és bűnvádi eljárást indíthatnak ellene. (K. Zs.)

 

12:32

Csoma Botond: úgy érzem, hogy történelmet írhatunk

„Azért mentem el ma szavazni, mert úgy érzem, hogy történelmet írhatunk. Ha sokan leszünk ma egy gyenge román részvétel mellett, akkor sikeresek lehetünk a választásokon. Ha arányunkon felül teljesítünk, akkor egy erős képviseletet tudunk biztosítani Bukarestben” – fogalmazott Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, képviselőjelölt.

Csoma Botond szerint vannak pozitív példák, például a Vajdaság helyzete, ahol idén a magyar politikai alakulat nagyon jól szerepelt és sokkal több mandátumot tudtak megszerezni, mint ezelőtt négy évvel. Mint fogalmazott: az erdélyi magyaroknak is megvan az esélye erre, hogyha sokan elmennek szavazni. Mivel ezúttal „minden magyar ember egy listán szerepel, megvalósult az összefogás, és végre minden magyar ember egy célért küzd”. A képviselőjelölt emlékeztetett: ez az összefogás annyit ér, ahányan támogatják szavazatukkal, és ő is azért ment el választani, hogy erős képviseletük legyen Bukarestben, és hatékonyan tudják a magyar közösséget képviselni. (Lőrincz Anna)

12:24

Részvétel 10 órakor: egy százalékponttal kevesebben szavaztak, mint négy évvel ezelőtt

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint vasárnap 11 óráig a polgárok 7,68 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon 7,78 százalékos, az idei helyhatósági választásokon 11,53 százalékos volt a részvétel ugyanebben az órában.

 

 

12:24

Antal Lóránt: „Az otthonmaradással másokat erősítünk”

„Arra szavaztam, hogy erős érdekképviselete legyen az erdélyi magyarságnak Románia parlamentjében, hiszen így tudjuk csak megvalósítani azt, hogy hangunkat hallassuk minél hangosabban azon a romániai politikai színtéren, ahol sokszor megpróbáltak minket ellehetetleníteni” – mondta Antal Lóránt, Hargita megyei szenátorjelölt. A fiatal politikus, aki délelőtt 10 órakor szavazott Székelyudvarhelyen, üzent azoknak is, akik – véleménye szerint – megpróbálják elbagatellizálni ezt a történelmi lehetőséget.

„Azt üzenem nekik, hogy az otthonmaradással is szavaznak, de sajnos nem a magyar összefogásra, hanem másokat erősítenek. Arra buzdítok mindenkit, hogy éljen a szavazati jogával és a szabályokat betartva, egymásra figyelve vegyen részt a választásokon hiszen ez kötelezettség is. Éljünk ezzel a joggal és erősítsük meg a Magyar Összefogást!” – összegzett Antal Lóránt. (Szász Csaba)

12:14

Tamás Sándor szerint a vasárnapi szavazás egyben népszámlálás is

„A mai választás nem csak egy szavazás. Ez egy népszámlálás, erdélyi magyar népszámlálás. Akkora erőnk lesz a bukaresti parlamentben, akkora erőnk tud lenni Romániában, ahányan ma szavazunk” – jelentette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke vasárnap, miután leadta szavazatát Kézdivásárhelyen.

A politikus kifejtette: arra buzdít mindenkit, hogy éljen a jogával, szavazzon az erdélyi magyar képviseletre azért, hogy „ne a bukarestiek döntsék el helyettünk a mi sorsunkat, azért, hogy mi tudjunk a bukaresti parlamentben dönteni és beleszólni azokba a kérdésekbe, amelyek minket is érintenek. Szavaztam, szavazz te is, szavazzon Ön is!”.

12:05

RMDSZ-becslés: 10 óráig a magyar 16 százalékkal kisebb arányban szavaztak

Az RMDSZ becslései szerint a romániai magyarok 4,6 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon 10 óráig. Az országos részvétel 4,97 százalékos volt. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszolnak elmondta, a becslés szerint a magyarok 16 százalékkal kisebb arányban mentek el szavazni a románoknál. Hasonló volt a részvételi különbség 10 órakor a 2016-os parlamenti választásokon is.

11:45

Cseke Attila: félő, hogy a román ultranacionalisták bekerülnek a parlamentbe

A mai választás tétje, hogy az erdélyi magyarságnak mennyire lesz erős képviselete a román parlamentben, hogyan tudjuk majd védeni az érdekeinket, jogainkat, a nyelv- és szimbólumhasználatot, illetve a helyi közösségek fejlődését, fejlesztését hogyan tudjuk majd támogatni – mondta szavazata leadása után Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-elnök.

 „Fennáll annak a veszélye, hogy a román ultranacionalisták be fognak kerülni a romániai parlamentbe, ezért is nagyon fontos, hogy a következő négy évben erőd érdekképviselete legyen a magyar közösségnek, ott legyünk, ahol a döntések születnek, hogy rólunk, nélkülünk ne döntsenek” – fogalmazott a szenátorjelölt. (Borsi Balázs)

11:43

Országosan Kovászna megyében a legcsekélyebb a szavazókedv délelőtt

Háromszéken vasárnap 181 419 polgárt várnak az urnákhoz, akik 214 szavazókörzetben adhatják le voksukat. A háromszékiek négy képviselőt és két szenátort küldhetnek a bukaresti parlamentbe. Ezekért a mandátumokért összesen 55 képviselőjelölt és 37 szenátor jelölt versenyzik különböző pártok színeiben vagy függetlenként. Kovászna megyében minden szavazókörzet megnyílt reggel 7 órakor és este 9 óráig tartanak nyitva.

A voksolás törvényességét és a szavazókörök biztonságát 127 rendőr, 40 csendőr, 32 tűzoltó és 5 más belügyi alkalmazott felügyeli. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) által közölt adatok szerint 10 óráig Kovászna megyében szavaztak a legkevesebben. Az első három órában mintegy 6700 háromszéki járult az urnákhoz, azaz 3,56 százaléknyian adták le voksukat. (Kovács Zsolt)

11:31

Bukarestben történtek kisebb incidensek a szavazás körül

Különösebb problémák nélkül kezdődött el a szavazási folyamat vasárnap reggel, történt néhány incidens, ezek azonban nem befolyásolták a voksolás menetét – közölte Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő. Bukarestben 2000 lejre megbírságoltak egy férfit az egységes segélyhívószám visszaélésszerű használata miatt, az illető ugyanis azért hívta az 112-t, hogy feljelentést tegyen valaki ellen, aki állítása szerint nem viselt maszkot, ez azonban nem igazolódott be az ügyben végzett ellenőrzések nyomán. Ugyancsak Bukarestben három körzeti választási iroda egy-egy tagjának orvosi ellátásra volt szüksége, kettőnek ájulás miatt, egy harmadik személynek pedig azért, mert megvágta a kezét egy papírvágó késsel. (Agerpres)

11:23

Szabó Ödön: akár történelmet is írhatunk

„Azért szavazunk ma, hogy megerősítsük a magyar közösség összefogását, és azért, hogy amit harminc évvel ezelőtt elkezdtünk, intézmények létrehozását, kulturális, oktatási, egyházi támogatásokat próbáljunk a saját közösségünknek megszerezni és megtartani” – fogalmazott Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, miután leadta szavazatát a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban lévő szavazókörzetben.

 „Nagyon fontos pillanat ez, hisz akár történelmet is írhatunk azzal, ha a számarányunknál nagyobb mértékben megyünk el ma választani, lehetőséget adva arra, hogy jó helyzetbe kerüljünk, akár a mérleg nyelve lehessünk az elkövetkezendőkben” – mondta a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. Szabó Ödön szerint a választók előtt ma kettős cél kell hogy lebegjen: a magyar összefogás és képviselet megerősítése, és az utóbbi időszakban erőre kapó román nacionalizmust visszaszorítása. (Borsi Balázs)

11:23

Oltean Csongor: „Mutassuk meg, hogy nekünk, fiataloknak nem mindegy!”

„Arra szavaztam, hogy legyen erős képviseletünk Bukarestben az elkövetkező négy évben, illetve arra, hogy legyen nekünk, fiataloknak és a mi gyermekeinknek jövője itthon, Romániában” – mondta Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke és az erdélyi magyar fiatalság képviselőjelöltje Nagyváradon.

A Bihar megyei képviselői listán szereplő ifjúsági jelölt arra biztat mindenkit, főleg a fiatalokat, hogy menjenek el szavazni, ez mindössze tizenöt percbe kerül és biztonságos körülmények között elvégezhető.„Arra kérek mindenkit, hogy segítsenek az idősebbeknek is részt venni a mai választáson, mutassuk meg, hogy nekünk, fiataloknak nem mindegy!” – tette hozzá Oltean Csongor. (B. B.)

11:17

„Ne maradjunk dacból otthon” – üzente Kelemen Hunor a választóknak

Szülőfalujában, Csíkkarcfalván adta le szavazatát a vasárnapi parlamenti választások alkalmával Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Voksának leadását követően a politikus elmondta: annak érdekében szavazott, hogy az erdélyi, romániai magyarságnak „erős, megkerülhetetlen” képviselete legyen a parlamentben. Kelemen Hunor úgy fogalmazott, hogy „nehéz idők” jönnek, a politikai képviselet legfontosabb feladata pedig az emberek biztonságának a megteremtése lesz.

Újságírói kérdésre Kelemen Hunor elmondta: a választásokat követően az elsődleges feladat az ország jövő évi költségvetési törvényének megalkotása lesz. (F. E.)

11:15

10 óráig jóval kevesebben szavaztak, mint a helyhatósági választásokon

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint vasárnap 10 óráig a polgárok 4,97 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon 5,27 százalékos, az idei helyhatósági választásokon 7,64 százalékos volt a részvétel ugyanebben az órában. 

 

 

10:58

Iohannis szerint „történelmi esélye” a polgároknak jobb parlamentet választani

A parlamenti választásokon való részvételre buzdította az állampolgárokat vasárnap Klaus Iohannis államfő, hangsúlyozva, hogy minden voks számít.

„Nagyon fontos, hogy elmenjünk szavazni. (...) A választásokat nem a közvélemény-kutatásokban, hanem az urnáknál kell megnyerni, és egyértelmű, hogy minden szavazat számít. Kedves románok, nagyon fontos, hogy elmenjenek szavazni” – fogalmazott az elnök, miután maga is leadta voksát a fővárosi Jean Monnet Líceumban berendezett szavazóhelyiségben. Az államfő hozzátette, rendkívül fontos nap a vasárnapi, hiszen „történelmi esélyük” van a polgároknak arra, hogy egy jobb parlamentet válasszanak, egy olyan parlamentet, amely valóban a román emberek problémáival foglalkozik és jó törvényeket hoz. (Agerpres)

10:48

Cioloş arra szavaztott, hogy új emberek nyerjenek mandátumot

Dacian Cioloş volt miniszterelnök, a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) társelnöke arra szavazott, hogy új emberek nyerjenek mandátumot, mert szerinte itt az ideje, hogy közelebb hozzák a parlamentet a társadalomhoz, miután leadta voksát Zilahon.

„Olyan emberekre adtam a voksomat, akik nem támogatják a tolvajlás semmilyen formáját, olyanokra, akik építkezni mennek a parlamentbe, és nem előjogokért, olyan privilégiumokért, amelyeket egyébként el kell törölni, mert itt az ideje, hogy közelebb hozzuk a parlamentet a román társadalomhoz, és együtt valósítsuk meg a kívánt változásokat. (...) Természetesen a világjárvány után újjá kell építenünk Romániát, és fontos, hogy egészséges alapokra, becsületes és hozzáértő emberekkel építsük újra, hogy a helyére tegyük a politikát, hogy az emberekért dolgozzon, és ne hálózza be az egész közigazgatást és fordítsa egyébre a nemzeti vagyont” – mondta Cioloş. (Agerpres)

10:38

Egy rendőr véletlenül elsütötte fegyverét egy szavazókörzet közelében

Elsütötte véletlenül fegyverét vasárnap reggel hat óra körül egy szavazókörzet közelében egy Gorj megyei rendőr, senki nem sérült meg. A megyei rendőrség (IPJ) közleménye szerint az eset Turbarea településen történt, a rendőr fegyverellenőrzés közben véletlenszerűen leadott egy lövést. Senki nem tartózkodott a közelében, senki nem sérült meg. A rendőrség belső vizsgálatot indított az ügyben. (Agerpres)

10:16

Részvétel 9 órakor: Háromszéken szavaztak a legkevesebben

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint  vasárnap 9 óráig a polgárok 2,78 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A legkevesebben Kovászna (1,83), Beszterte-Naszód (1,97), Vaslui (1,97), Hargita (2,13) és Máramaros (2,16) megyében vettek részt a választásokon.

10:10

Szombat estig több mint 80 ezren szavaztak külföldön

Szombat este 20 óráig 81 ezer külföldön élő állampolgár szavazott a romániai parlamenti választásokon. Többségük személyesen jelent meg a több mint négymilliós diaszpóra számára berendezett 748 külföldi szavazókör valamelyikénél, ahol már szombat reggel 7 órakor megkezdődött a szavazás, valamivel több 21 ezer voks pedig levélben érkezett meg a csütörtök éjféli határidő lejárta előtt. A diaszpóra körében amúgy sem népszerű levélvoksolás megbízhatósága körül újabb kételyek merültek fel, miután kiderült, hogy a postára feladott válaszborítékok több mint egyharmada nem érkezett meg a csütörtök éjféli határidő lejárta előtt. (MTI)

09:50

A PSD elnöke is leadta a szavazatát

A Szociáldemokrata Párt elnöke, Marcel Ciolacu Buzăuban adta le a szavazatát. Az urnáktól való távozásakor azt nyilatkozta a sajtónak: abban a reményben voksolt, hogy a választások után "a románok visszaveszik az életüket".

"Ma azért szavaztam, hogy a románok visszakaphassák az életüket, azért szavaztam ma, hogy Romániának holnaptól konkrét terve és hozzáértő szakemberei legyenek a járvány és a gazdasági válság kezelésére. Azokért szavaztam, akiknek nyugdíjra, gyerekpénzre, nyitott iskolákra van szükségük, de ugyanakkor az inkompetencia és tunyaság ellen is szavaztam. A román termelőkért és a román cégekért szavaztam, és arra buzdítok minden románt, hogy menjen el ma szavazni" - üzente Ciolacu. (Agepres)

09:40

Ludovic Orban leadta szavazatát, és erre biztat mindenkit

Ludovic Orban miniszterelnök reggel 8-kor adta le a szavazatát, és arra kérte a választókat, hogy kövessék a példáját. "Egy dinamikus, fejlődő, erejében bízó Romániára szavaztam" – nyilatkozta a kormányfő.

"Meghatározó nap a mai Románia jövendőbeli fejlődése tekintetében, a román állampolgárok ma eldönthetik, hogy milyen irányban haladjon tovább az ország. Ezért kérek mindenkit, hogy éljen szavazati jogával, vegyen részt ezen alapvető döntés meghozatalában" - fogalmazott Orban, miután leadta voksát az Ilfov megyei Dobroeşti település egyik iskolájában kialakított szavazókörzetnél. (Agerpres)

09:30

Két exit poll felmérés készül a nap folyamán

A Központi Választási Iroda (BEC) két közvélemény-kutató cégnek, az Avangarde-nak és a CURS-nak engedélyezte exit poll felmérés készítését a parlamenti választások napján. Kérdezőbiztosaik az urnáktól távozó szavazók válaszait rögzítik. Az eredményeket urnazáráskor, 21 órakor teszik közzé. (Agerpres)

09:16

Váratlan akadályba ütközött Korodi Attila

Az első érdekesség máris befutott, méghozzá Csíkszeredából. Korodi Attila polgármester, az RMDSZ volt parlamenti képviselője a tervek szerint reggel 8 óra tájban adta volna le a szavazatát, ám az újságírók hiába várták a politikust. Az elöljáró személyes okokból maradt távol, és várhatóan későbbi időpontban jelenik majd meg a csíksomlyói választókörzetben. Előre láthatóan azzal a Hajdu Gáborral fog egy időben szavazni, aki éppen az ő megüresedett helyét foglalhatja el a parlamentben. (F. E.)

09:05

Ekkora volt a részvétel reggel 8-kor

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint az urnanyitás utáni első orában a választók 1,29 százaléka adta le a szavazatát. Hargita és Kovászna megyében a legkisebb a szavazási kedv.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?