Kató Béla: a parlamenti képviselet elvesztése visszafordíthatatlan károkat okozhat a közösségnek

„Szépen kérjük a mi népünket, hogy ezt a kicsi áldozatot hozzák meg, és menjenek el vasárnap szavazni, mert csak így van lehetőség arra, az erdélyi magyar közösség a következő négy évben valamit is el tudjon érni” – nyilatkozta a Maszolnak a parlamenti választásokról Kató Béla.

Az Erdélyi Református Egyházkerült püspökét a parlamenti választásokról kérdeztük. Kató Béla kijelentette: az erdélyi magyarok számára egyetlenegy alternatívát ismer, az önálló képviseletet. „Senki soha nem tud minket úgy képviselni, mint mi saját magunkat” – fogalmazott a püspök.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt években kudarcba fulladtak az alternatív erdélyi magyar politikai erők megjelenítésére tett próbálkozások. Üdvözölte, hogy az erdélyi magyar politikusoknak sikerült formailag megegyezniük a választások előtt és megvalósult az összefogás, ám felhívta a figyelmet arra, hogy kialakult az emberekben egy fajta közömbösség a politika iránt.

„A mostani járványhelyzetben különösen nagy a veszélye annak, hogy az erdélyi magyar érdekvédelmi szervezet nem éri el az önálló képviseletet biztosító parlamenti küszöböt. Eddig valahogy mindig meglett az öt százalék, viszont most a fiatalok azt mondják a nagyszülőknek, hogy üljenek otthon. Ha az idősebb nemzedéket lebeszéljük a szavazásról, nem győzzük meg arról, hogy a választáson való részvétel nem jár nagyobb veszéllyel a vásárlásnál, akkor baj lehet. Én hiszek abban, hogy a maszkviselés, fertőtlenítés, odafigyelés biztonságot jelent” – jelentette ki.

Kató Béla rámutatott, a parlamenti képviselet elvesztése visszafordíthatatlan károkat okozhat az erdélyi magyar közösségnek. „Valamit általában egyszer szoktak elveszíteni. Olyan ez, mint a lejtőn rohanó szekér, ha az elején nem állítottad meg, akkor felgyorsul, és soha nem éred utol” – fogalmazott az egyházfő.

Arra kérte az erdélyi magyarokat, menjenek el szavazni a vasárnapi parlamenti választásokon. „Szánják rá azt a néhány percet, és adják le a szavazatukat. Csak így van lehetőség arra, az erdélyi magyar közösség a következő négy évben valamit is el tudjon érni” – mondta Kató Béla.

Kapcsolódók

Kimaradt?