Miklós Zoltán: megvédjük közösségünket, a munkahelyeket, a családokat (X)

Miklós Zoltán 45 éves közgazdász, nős, két kislány édesapja a háromszéki RMDSZ képviselő-jelöltje. Jelenleg a Sepsi Ipari Park ügyvezető igazgatója, megalakulása óta a Sepsi-SIC sportegyesület igazgatótanácsának elnöke, több mint húsz évet dolgozott a bankszakmában, tíz évig volt városi képviselő. Interjú.

Amikor épp nincs kampány, szerteágazó tevékenysége mellett van-e szabad ideje, és ha van, mivel tölti?

Igyekszem úgy beosztani a munkámat, hogy maradjon szabadidőm, jusson idő a családra, a közös programokra. Nagy kedvenc a társasjáték, egy egész szekrénynyit halmoztunk fel, a barátainkkal is gyakran játszunk. Húsz évvel ezelőtt helyi zenekarokban doboltam, most is imádom az igényes rockzenét, kedvenc zenekarom koncertjére Milánóba, Firenzébe is elutaztam. Újabban a feleségem kérésére amatőr néptánccsoportba járunk. Évekig voltam kapus a városi minifoci-bajnokságban, szurkolóként és sportmenedzserként rendszeresen eljárok mérkőzésekre, helyi sporteseményekre.

Politikusként, családapaként hogy látja, miként lehet támogatni a családokat Erdélyben?

A családok védelmét kiemelt feladatnak tartom. Nem titok, hogy magyarországi mintát  szeretném átemelni a romániai törvényhozásba: a lakhatási gondok könnyítésével lehet ösztönözni a fiatal házasokat a gyerekvállalásra, a második, a harmadik, vagy akár több gyerek esetén csökkentve az ingatlan-hiteleiket. Újfajta adózási rendszert is javasolunk, segítve a dolgozó szülőket.

A sepsiszentgyörgyi ipari park élén dolgozik. Hogyan látja ezeknek a létesítményeknek a jövőjét?

A tapasztalat azt mutatja, hogy az ipari parkok jelenleg a nagyvárosokban járulnak hozzá jelentősebben a gazdaság alakulásához. Az elmúlt két évben a sepsiszentgyörgyi Ipari Park fejlesztésén dolgoztam, sikerült megalapozni a jövőjét, növeltük a betelepedő cégek számát. Parlamenti képviselővé való választásom esetén is folytatom ezt a munkát, támogatom, hogy különösen kisvárosokban új ipari parkok létesüljenek, valamint a meglévők tovább fejlődhessenek. Az ipari parkok a települések foglalkoztatási gondjain tudnak segíteni, hiszen ez aktív eszköze a munkahelyteremtésnek és a technológiai fejlődésnek.

Hogyan látja, mi a december 6-i választás tétje?

Válaszolhatnék közhelyesen, hogy ott kell lenni, ahol a rólunk szóló döntéseket meghozzák. Most azonban arra hívom fel a figyelmet, hogy nagyon fontos hét év következik! Az új európai uniós ciklusban hatalmas összegek állnak az ország rendelkezésére: 80 milliárd euró, még kimondani is sok. Ott kell legyünk, hogy befolyásolni tudjuk, ezeket az pénzeket milyen célokra pályáztatják meg. Ha ezekbe a folyamatokba nem tudunk beleszólni, előfordulhat, hogy mások döntenek, ahogy az ő érdekeik megkívánják. Ráhatással kell legyünk, hogy ebből a 80 milliárd euróból fejleszthessük Erdélyt, Székelyföldet, a településvezetőink minél nagyobb összegeket tudjanak lehívni a városaink, falvaink korszerűsítésére. Ez a következő mandátum célja, én szolgálatra jelentkezem!

Comandat de UDMR, Editat de Fundatia Progress, cod AEP 13200002

Kapcsolódók

Kimaradt?