Rendet teremteni a káosz országában – kampányzárót tartott az RMDSZ Csíkszeredában

Az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) közösen zárta Hargita megyei kampányát az RMDSZ csütörtökön délután Csíkszeredában. A jelen lévő politikusok az összefogás és a választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták. 

Erős parlamenti képviseletre van szüksége Csíkszeredának, ahhoz, hogy az erdélyi magyarság egyik zászlóvivőjének szerepét betölthesse december 6-át követően is – emelte ki az eseményen Korodi Attila, a megyeszékhely polgármestere. Az elöljáró kifejtette: az erdélyi magyar érdekképviseletben megvolt a kellő bölcsesség ahhoz, hogy összefogva induljanak a választáson.

A magyarok meglátásai különböznek a románokétól

„Ez az összefogás akkor látszik majd december 6-án, hogyha ezt a csíkszeredaiak is támogatják szavazataikkal. Ebben a nehéz járványügyi helyzetből adódó, sokszor a családok mindennapjait felforgató élethelyzetben is éreznünk kell azt, hogy az összefogás ereje meg kell hozza közösségünk összefogását is” – emelte ki.

Hozzátette: az erdélyi magyaroknak szavazataikkal kell jelezniük jelenlétüket és azt, hogy meglátásaik sokszor különböznek az átlagos romániai meglátásoktól, ezen nézőpontok tolmácsolása nélkül pedig nem létezik normalizálódó Románia, romániai társadalom.

Tőke Ervin, az EMSZ csíkszeredai önkormányzati képviselője kifejtette: az EMSZ számára az önkormányzatok támogatása, megerősítése az első számú szempont. A politikus kiemelte: Hargita megyének első alkalommal lehet „más színezetű” képviselője is a bukaresti törvényhozásban Zakariás Zoltán, udvarhelyszéki jelölt személyében.

Hajdu Gábor képviselőjelölt szerint a parlamenti képviselet szempontjából Csík térsége és Hargita megye „nagyon jól állt” az elmúlt időszakban, december 6-án pedig ismét jó listát tud felmutatni. 

"Ezen a listán ott vannak az RMDSZ fiatal, de veterán tapasztalattal rendelkező politikusai, van olyan, aki civil pályáról szakemberként most fog neki ennek a munkának, és van EMSZ-jelölt is, akit szeretnénk a Hargita megyei szavazatokkal bejuttatni a parlamentbe a megyei lista ötödik helyének értékesítésével” – foglalta össze.

Hozzátette: az RMDSZ-nek tervei vannak a gazdasági visszaesés rendezése céljából, az oktatás terén, az egészségügy területén is. „A legfőbb tervünk az, hogy Romániában, a káosz országában egy kis rendet és lehetőséget teremtsünk a közösségünknek, hogy fejlődjön” – fogalmazott Hajdu Gábor.

Figyelni kell az „ellenség” mozgását is

Olyan csatának nevezte a vasárnapi választásokat Tánczos Barna szenátor, amely során a mozgósítás mellett legalább olyan fontos „az ellenség mozgását is figyelni”. Mint kifejtette, nem véletlenül használta az „ellenség” szót az ellenfél helyett, hiszen a magyarellenességet zászlajukra tűző politikai erők ismét táptalajt kaptak a különböző pártok és politikusok kijelentései nyomán.

A politikus kiemelte: ennek a csatának nincs hosszabbítása, lezárják vasárnap este 9 órakor. Hozzátette: azért kell megfelelő arányban részt venni a szavazáson, mert újra megerősödhetnek a román nacionalista pártok és ismét a parlamentbe kerülhetnek olyan személyek, akiknek „életcéljuk” a magyarságnak ártani.

Az EMSZ képviselőjeltöltje, Zakariás Zoltán kiemelte: a magyar érdekvédelmi szervezetek között premiernek számító országos megállapodás megteremtette azt a politikai alapot, ami bizalmat előlegez egymással szemben. „Úgy érzem, kölcsönös ez a bizalomelőlegezés és ugyanezet kérjük a választóktól arra, hogy mi, akik országosan ezt a feladatot, ezt az együttműködést tartalommal való megtöltését vállaltuk, ezt a tevékenységet elvégezhessük” – fogalmazott.

(Borítókép: László F. Csaba)

Kapcsolódók

Kimaradt?