Új elnököt választott a Legfelsőbb Bírói Tanács

Az igazságszolgáltatási rendszerben történt esetleges bűncselekményeket kivizsgáló speciális ügyészi részleg (SIIJ) jelenlegi formájában nem hatékony - jelentette ki a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) frissen megválasztott elnöke.

Bogdan Mateescu bírót arról kérdezték az újságírók, hogy továbbra is támogatja-e a SIIJ felszámolását. „Jelenlegi szervezeti formájában nem hatékony. Másfelől viszont partnereinkkel, az igazságügyi rendszerrel karöltve, megfelelő javaslatokat kidolgozva megoldást kell majd találnunk, hogy ne is sérüljön a bírói jog, szabadság és függetlenség, de ugyanakkor hatékonyan lehessen büntetőjogilag felelősségre vonni azokat a bírákat és ügyészeket, akik vétkeznek” - felelte a csütörtökön megválasztott elnök.

Bogdan Mateescu azt mondta: nehéz év vár az igazságszolgáltatásra, de a bírók és ügyészek továbbra is számíthatnak a CSM támogatására függetlenségük védelmében. „Ugyanakkor szeretnék biztosítani mindenkit, az egész társadalmat is beleértve, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége nem zárja ki a felelősség elvét” - szögezte le a CSM ülését követően.

Bogdan Mateescut a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) csütörtöki plenáris ülésén választották meg a testület új elnökének. Mateescu 13 támogató és három ellenszavazatot kapott, két szavazat érvénytelen volt.

A CSM-re vonatkozó törvény értelmében a testületet egy elnök és egy alelnök vezeti, egyikük bíró, a másikuk ügyész. Mandátumuk egy évre szól és nem újítható meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?