László Attila: a fejetlenségnek és kapkodásnak csak az vethet véget, ha szakemberek vezetik az országot (X)

László Attila orvos, szenátor és 2016 óta a szenátus egészségügyi bizottságának elnöke. Az utóbbi hónapokban gyakran láthattuk, hallhattuk őt a világjárvány kapcsán nyilatkozni, szakvéleményt megfogalmazni. Ő az az orvos és politikus, aki az RMDSZ-en belül a legtöbbet foglalkozik a járványkezeléssel, az egészségügyi bizottság elnökeként pedig rálátása van arra is, hogy a román pártok és a kormány hogyan hoz döntéseket ezzel kapcsolatban. Erről kérdeztük a vasárnapi választások közeledtével. 

Sokan bírálták a járványkezelés miatt a kormányt. Ön szerint mit lehetne másképp csinálni? 

Amikor a világjárvány közepén egyik napról a másikra hoznak döntéseket, természetesen kiábrándulunk belőlük. Egy novemberi pénteken bejelentették, hogy hétfőtől nincs piac, aztán visszavonták, aztán azóta is tárgyalják. Az iskolákat bezárták másfél hónapja, pedig más országokban ez a legutolsó lépés.  Ez történik olyankor, amikor olyanok hoznak döntéseket, akik nem a téma szakemberei. Az RMDSZ ezzel szemben kidolgozott egy járványkezelési stratégiát, én személy szerint, orvosként határozottan kiállok emellett és azért szeretnék dolgozni december 6. után, hogy megvalósítsuk ezt a stratégiát. (szerk.: Az RMDSZ járványkezelési és gazdaságélénkítő programja itt elérhető

A jelenlegi helyzetben sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mennyire lesz biztonságos elmenni szavazni december 6-án. Orvosként erről Önnek mi a véleménye?

Mindenek előtt szeretném leszögezni, hogy a választások dátumát nem mi határoztuk meg, hanem a kormány. Nem az RMDSZ akarta ezt, de sajnos nélkülünk is meg fogják tartani választásokat. Lesz kormány, lesz parlament akkor is, ha mi nem megyünk el szavazni, és nem mindegy, hogy kik fognak dönteni ezekről a kérdésekről december 6. után. Ettől függetlenül én nem kérek olyat az emberektől, amelynek nagyobb kockázata van, mint elmenni az üzletbe bevásárolni. A szavazás biztonságos, szeptemberben, az önkormányzati választásokon is biztonságosan lezajlott. Ezért maszkban, fertőtlenítőszert használva el kell mennünk december 6-án szavazni.  

Mi a tét december 6-án?

Fennáll a veszélye annak, hogy a magyar közösség képviselet nélkül maradjon egy olyan időszakban, amikor nagyon fontos döntések fognak születni. Itt főként olyanokra gondolok, melyek a nyugdíjrendszer vagy az egészségügyi rendszer átalakítását érintik. Emiatt nagyon fontos lenne részt venni ebben a munkában, és épp emiatt tartom nagyon fontosnak azt is, hogy vasárnap éljünk szavazati jogunkkal és ne hagyjuk közösségünket képviselet nélkül a következő években. A cél egyértelmű: legyenek a magyarok megkerülhetetlenek a román politikában. 

Ön az elmúlt négy évben a szenátus egészségügyi bizottságának elnökeként az egészségügy problémáival és az ezzel kapcsolatos témákkal foglalkozott. A 2020-as év mindenki életére rányomta a bélyegét. Hogyan változott az Ön élete a koronavírus miatt? 

Ez az év számomra is új és nehéz kihívást jelentett. Az elmúlt hónapokban hangsúlyos szerepet vállaltam az RMDSZ koronavírus-kezelésében. Orvosként feladatomnak tekintettem magyar nyelven, hitelesen tájékoztatni az erdélyi magyar közösséget a járvánnyal kapcsolatos tudnivalókról. Szakértő szerepet vállaltam és minden alkalommal igyekeztem hitelesen válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Mi jelenthet kiutat a jelenlegi helyzetből? Ön szerint egyáltalán véget vethet bármi a világjárványnak a következő időszakban? 

Jelenleg az egyetlen kiutat az oltás jelentheti. Akkor lesz vége a járványnak, amikor a lakosság legalább 60-70%-a beoltatja magát vagy átesik a betegségen. Lehet erről vitatkozni, beszélgetni, de egyelőre nincs kilátásban más megoldás arra, hogy megszabaduljunk a koronavírustól. Az eddigi intézkedések bebizonyították, hogy nem elég hatékonyak, ennél többre van szükség. Az RMDSZ hatékony járványkezelést sürget, úgy egészségügyi, mint gazdasági szempontból és az oltás ennek részét képezi. 

Arra kérem az erdélyi magyarokat, hogy ne hagyják képviselet nélkül a közösségünket, mert ha most nem lesz erős képviseletünk a parlamentben, az elkövetkező években nem lesz újabb esély a visszatérésre. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?