Hargita Megye Tanácsa azt kéri: dönthessenek helyi szinten az iskolák megnyitásáról

Az iskolák és óvodák megnyitásáról dönthessenek a megyei, illetve helyi hatóságok - kéri Hargita Megye Tanácsa a megyei vészhelyzeti bizottságtól, valamint az illetékes minisztériumtól. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte: készek bírósághoz fordulni ebben az ügyben.

Sok Hargita megyei gyermek nem fér hozzá az online oktatáshoz és ezek a tanulók hátrányba kerülhetnek a kedvezőbb helyzetben lévő társaikkal szemben – szögezte le Borboly Csaba a péntek délelőtti a sajtó nyilvánossága előtt zajló szakmai egyeztetésen.

Kijelentette: azt szeretnék elérni, hogy a zöld zónába sorolt településeken az oktatás térjen vissza az iskolák falai közé és a gyerekek járhassanak iskolába. „Ezt az igényt a megyei vészhelyzeti bizottsághoz és az illetékes minisztériumhoz is benyújtottuk. A megyei bizottságtól kértük, hogy változtassák meg az online oktatást elrendelő határozatukat az iskolák és a napközik, óvodák esetében. Ha ez nem történik meg, készek vagyunk a közigazgatási bírósághoz fordulni” – tette hozzá.

A beszélgetésbe online bekapcsolódó Rácz Árpád megyei tanácsos, a Hidegségi Általános Iskola igazgatója elmondta, minden szempontból hatékonyabb és a gyermekek szempontjából hasznosabb formának tartja a fizikai jelenléttel járó oktatást. „A gyerekek nem készülnek rá szellemileg, testileg-lelkileg az órákra. Otthon más ingerek érik őket, mint az iskolában, kevesen rendelkeznek saját szobával, nem tudnak elvonulni és csak a tanulással foglalkozni” – mutatott rá az intézményvezető.

Rácz Árpád kitért arra is, hogy a pedagógusok, a diákok és a szülők sem rendelkeznek megfelelő technikai tudással az online oktatáshoz. A kormány által biztosított táblagépek pedig nem mindenhol használhatóak, hiszen nincs az internethasználathoz szükséges megfelelő mobiltelefonos térerő – tette hozzá. „Ugyanazok kerülnek hátrányba ismét, akiket a táblagépekkel támogatni kívánt a kormány. Nekik nem tudjuk kiosztani a felszereléseket, mert nem tudják használni” – fogalmazott az igazgató.

Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere, hasonlóan a hidegségi iskolaigazgatóhoz, azt a tapasztalatot osztotta meg a beszélgetés során, hogy az általa vezetett községben a diákok egy részéhez egyszerűen nem jut el az online oktatás. Mint az elöljáró elmondta, a településen élő szülőkkel konzultálva is arra az álláspontra jutottak, hogy nagy igény van a hagyományos oktatás visszatérésére.

Ennek érdekében azt szorgalmazzák, hogy az iskolák működtetéséről, nyitvatartásáról, vagy bezárásáról dönthessenek a megyei vészhelyzeti bizottságok a helyi bizottságokkal konzultálva.

(Fotó: Hargita Megye Tanácsa)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?