Biró Rozália: mindannyiunk felelőssége, hogy visszaszorítsuk a családon belüli erőszakot

Az RMDSZ Nőszervezete kiemelt fontosságúnak tartja, hogy minden tőle telhetőt megtegyen azért, hogy az erőszak bármilyen formáját felszámolják, visszaszorítsák és megelőzzék – mondta a nők elleni erőszak visszaszorításának világnapja alkalmából Nagyváradon megtartott sajtótájékoztatóján Biró Rozália parlamenti képviselő.

Amikor a nők elleni erőszakról beszélünk, kénytelenül összekapcsolódik ez a családon belüli erőszakkal. A hivatalos statisztikák szerint ugyanis a gyengébbik nem ellen elkövetett agresszió a háromszorosa a férfiakat ért bántalmazásnak. A nőket és lányokat ért erőszak ellen közösen kell fellépni, hangsúlyozta Biró Rozália, és ennek hangsúlyozására indította el a Nőszervezet 2017-ben a NEEM! (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) kampányt, hogy mentalitásváltást érjenek el, az erőszakot megelőzzék, a már meglévő esetek számát csökkentsék és az áldozatok számára segítséget nyújtsanak.

Az RMDSZ és a nőszervezet kezdeményezésére sikerült törvényeket módosítani az áldozatok és a családvédelem érdekében. Az egyik legfontosabb, hogy immár kiadható azonnali távoltartási rendelet az ellen, aki zaklatja, bántalmazza családtagjait. Ez azt jelenti, hogy a rendőr, aki a családon belüli erőszak helyszínére érkezik, azonnal kötelezheti az erőszak-elkövetőt, hogy hagyja el a lakást, míg az áldozat a lakásban maradhat.

„Ez jelentős előrelépés, hiszen azt a nagyon szomorú lehetőséget zártuk ki, hogy az áldozatnak esetleg a gyermekkel együtt kelljen elhagynia otthonát, hogy ne legyen az erőszaktevő közelében” – magyarázta Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke.

Védelem a munkahelyeken és a médián keresztül

A Bihar megyei parlamenti képviselő kiemelte egy másik törvénymódosításukat is, amely a munkahelyi erőszak vagy zaklatás konkrét körülírására vonatkozik, és lehetőséget teremt arra, hogy ennek a jelentése, illetve a büntetése is könnyebbé váljon.

„Az audiovizuláis törvény módosításával elértük azt, hogy minden olyan, a témát érintő televíziós műsornál megjelenik az ingyenesen hívható telefonszám, amit a zaklatás különböző formáit elszenvedők hívhatnak, illetve azok, akik ennek a jelenségnek a tanúi” – összegzett Biró Rozália. Szerinte ugyanis a legtöbb esetben mi magunk léphetünk közbe egy-egy családi konfliktus során, értesítjhetük az illetékes hatóságokat, amelyek véget vethetnek az agressziónak.

(Címlapkép: A szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?