Csökkentené a városháza személyzetét Marosvásárhely polgármestere

Csökkentené a városháza apparátusának méretét Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, aki szerint így nem csupán az ügyintézés tehető hatékonyabbá, hanem jelentős megtakarításokat is elkönyvelhetne a város. Erről csütörtök délutáni, polgármesteri mandátumának első 30 napját elemző sajtótájékoztatóján számolt be a városvezető.

„Túlméretezett alkalmazotti állománnyal rendelkezünk, amelynek a hatékonysága viszonylag alacsony” – jelentette ki Soós Zoltán kiemelve, hogy nemcsak a városházi struktúra kerül górcső alá az elkövetkezendő időszakban, hanem személyzeti struktúrát is átvilágítják.

„A városházának és az alárendelt intéményeknek 1317 alkalmazottja van, ennek körülbelül 12 százaléka vezető személy (igazgató, aligazgató, osztályvezető). Ez jelentős többletköltség, mi azt szeretnénk, ha körülbelül 20 százalékkal csökkenne a városháza alkalmazottainak a száma, ami évente 15 millió lejes megtakarítást jelentene, ezt beruházásokra, befektetésekre lehetne fordítani” – érvelt Soós Zoltán a karcsúsítás mellett.

„Azt szeretnénk, hogy új, sokkal egyszerűbb, rugalmasabb és alacsonyabb létszámú alkalmazotti struktúrát hozzunk létre, ami értelemszerűen hatékonyabb is. A terveink szerint kevesebb igazgatóság és kevesebb vezetői funkció lesz” – mondta a polgármester hangsúlyozva, hogy az adminisztratív procedúrák nagyon sok esetben hiányosak és nem korszerűek, ezért a digitális ügyintézés bevezetése az elkövetkezendő időszak fontos célkitűzése.

A tervek szerint év végéig készül el az új személyzeti struktúra, a város honlapján közvitára kerül, majd a városi önkormányzatnek kell rábólintania. Az új személyzeti struktúra elfogadása után pedig versenyvizsga révén történnek majd az alkalmazások.

A már a választások utáni első napokban bejelentett átvilágítással kapcsolatosan Soós Zoltán elmondta, a polgármesteri hivatalnak van belső auditosztálya, a törvény értelmében először annak kell kivizsgálnia az egyes területeket, majd a megállapítások mentén kérheti a városvezetés a Számvevőszéket az esetleges törvénytelenségek megállapítására. Ezt követően, a helyi önkormányzati testület jóváhagyásával kérhető egy külső testület általi átvilágítás.

Arra azonban már most fény derült, hogy Marosvásárhely polgármesteri hivatalának adóssága 658 millió lejt tesz ki, ez az összeg azonban nem tartalmazza a város alárendeltségébe tartozó vállalatok tartozásait, hiszen jelenleg még zajlik ezeknek az adósságoknak a feltérképezése és összesítése.

A felhalmozott adósság legnagyobb részét, szám szerint 551 millió lejt a több éves, úgynevezett kötelezettségvállalási hitelek teszik ki. A városvezető szerint 45 millió lejre tehető a kifizetetlen számlák értéke, 41 millió lejnyi tartozás esetében pedig már lejárt a fizetési határidő. Ebből az összegből 10 millió lej a végrehajtó testület fizetése és a fogyatékossággal élő személyek juttatásait jelenti, ezek elmaradt és kifizetés előtt álló összegeket jelentenek, 52 millió lej pedig banki hitelek eredménye.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?