Négy új hidat adtak át a forgalomnak a Gyimesekben

Négy új híd készült el a gyimesi völgyben található Hidegségen és Bükkhavason, a 127A jelzésű megyei úton. Az egyik legnagyobb megyei beruházás zajlik a térségben, ahol prioritás a településeken belüli árvízvédelem biztosítása, hidak és támfalak építésével. Ezt követi a közbeszerzés az aszfaltozási munkálatokra egészen Farkaspallóig és a megyehatárig.

A szerdán átadottakkal együtt összesen hét híd készült el, 2018-ban ugyanis három már megépült Bükkhavason. A mostani négy híddal a kivitelező határidő előtt végzett. A beruházási tervek szerint az érintett utat egészen a megyehatárig felújítanák. A partvédelmi munkálatok után az útburkolat megerősítése következik, amihez Hargita Megye Tanácsának a jövőben forrásokat kell rendelnie. Mindezek mellett 1,8 kilométeres támfal épült, és további 2,2 kilométer építése van folyamatban – hangzott el a szerdai átadások alkalmával.

A tavaly szeptemberben elkezdett négy híd építésének értéke meghaladja a 4 millió lejt. Mind a négy híd szélesebb a korábbiaknál, így kétsávos forgalom biztosított, és mindkét oldalon járdát építettek.

Turisztikai körforgalmat terveznek

„Hargita megye egyik legnagyobb beruházása zajlik a Gyimesek-völgyében, összesen csaknem húszmillió euró értékben. Erre igencsak szükség van, tekintve, hogy a gyimesiek mindennapjait évente megnehezítették az áradások. Bízunk benne, hogy az elkövetkező években az aszfaltozásra is tudunk EU-s forrásokat lehívni. Egy turisztikai körforgalmat szeretnénk megvalósítani, amelyben átjárható lesz a Gyimesek-völgye, a Békás-szoros, a Gyilkos-tó és Balánbánya. Ennek köszönhetően a helyi termékeket, a felnevelt állatokat is tudják értékesíteni” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a szerdai átadáson.

Gergely Károly polgármester szerint hosszú és munkával teli évet zárnak, jövőre pedig bíznak a folytatásban. „A partvédelem és a hidak építése biztonságot jelent a helyiek számára, mivel csaknem minden évben nagy áradások vannak a völgyben” – hangsúlyozta a községvezető.

(Borítókép: Hargita Megye Tanácsa)

Kapcsolódók

Kimaradt?