Liberális reakció a PSD-vezetők lemondására a parlamenti mandátumról: csak blöff

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a házbizottságok összehívását kérte kedd reggel annak érdekében, hogy a parlament plénumában napirendre tűzzék a törvényhozók különnyugdíját eltörlő törvénytervezetet – jelentette be kedden Florin Roman, a liberálisok képviselőházi frakciójának vezetője, azt állítva ugyanakkor, hogy Marcel Ciolacu szociáldemokrata lemondása a parlamenti tisztségről csupán „blöff”.

„A PNL nem fogadja el a törvényhozók eme privilégiumát, a különnyugdíjat, mivel a járulékok alapján fizetett nyugdíjak támogatója. A PNL szerint a különnyugdíjak megszüntetésére az egyetlen megoldás a szenátorok és képviselők jogállását szabályozó törvény 11. cikkelyének eltörlése. Ma korán reggel a házbizottságok összehívását szorgalmazó kérést nyújtottunk be. Várjuk, hogy a házbizottságok elküldjék a képviselők és szenátorok jogállásával foglalkozó bizottságnak a PNL törvénytervezetét, amely már júniusban elakadt a képviselőház házbizottságánál, hogy a mai plenáris ülésen meg lehessen vitatni és szavazás alá bocsátani” – nyilatkozta Roman sajtótájékoztatóján.

A liberálisok felkérik a parlamenti pártokat, hogy támogassák a PNL kezdeményezését, és szavazzák meg a tervezetet. „Ha nem kapjuk meg ezt a támogatást, a PNL vállalja, hogy az új parlamenti ülésszak első napján az új parlamenti többség első dolga lesz a törvényhozóknak különnyugdíjat biztosító törvény eltörlése” – tette hozzá Roman.

A frakcióvezető szerint a törvény értelmében a kölönnyugdíjat elveszíteni csak három esetben lehet: büntetőjogi ítélet nyomán, a törvényhozó írásban benyújtott kérése nyomán, illetve a jogszabály eltörlése révén.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Alfred Simonis, a szociáldemokraták képviselőházi frakciójának vezetője hétfőn bejelentette, hogy mandátumuk utolsó napján lemondanak törvényhozói tisztségükből, hogy ne kapjanak különnyugdíjat. Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetője hétfőn este szintén azt írta a Facebookra, hogy az USR parlamenti képviselői és szenátorai be fogják nyújtani lemondásukat, hogy ne tartozzanak azok közé, akik különnyugdíjat fognak kapni. Ludovic Orban miniszterelnök és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kampányfogásnak nevezték ezeket a bejelentéseket.

Ezt figyelembe véve, Marcel Ciolacu lemondása a parlamenti tisztségről „csupán blöff”, mivel „ez nem egyenlő a különnyugdíj elvesztésével” – állítja Roman, aki szerint ugyanígy nem számít ebből a szempontból az sem, hogy Ciolacu 2016-ban, korábbi mandátuma végén szintén benyújtotta lemondását, amit azonban a statútum előírásával ellentétben nem véglegesítettek szavazással a parlament plénumában, csak a házbizottság memorandumában jelenik meg, tehát a lemondás nem érvényes – magyarázta Roman.

A liberális frakcióvezető szerint a kormány azért nem adott ki sürgősségi rendeletet az ügyben, mert fennállt annak a veszélye, hogy a Nép Ügyvédje megtámadja azt az alkotmánybíróságon.

Kapcsolódók

Kimaradt?