Átszervezésekről döntött a Hargita megyei tanács

Szervezeti változásokat és arculatváltást határozott el Hargita Megye Tanácsa, ezen kívül több munkatárstól is megválik az intézmény. Mint mondták, mindezt az eredményesség növelése érdekében teszik. A változásokról Borboly Csaba csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be a sajtó képviselőinek.

Több beruházás elakadt, európai uniós pályázatokról maradt le Hargita megye, ennek következtében öt állást szüntettek meg, és további kilenc fegyelmi eljárás még zajlik – közölte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke csütörtökön. A változásokat a testület csütörtöki rendkívüli ülésén hagyta jóvá. Emellett több vezetői állást is megszüntettek vagy alacsonyabb besorolásba helyeztek, a vezérigazgatóságok többségét pedig igazgatóságokká alakították át - sorolta a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba azt is elmondta, hogy a helyhatósági választások kampánya idején közölt programban bemutatott 13 pont mentén szeretnék átalakítani a hivatal működését, hogy az minél hatékonyabb legyen és emberközelibb hivatal épüljön.

"A választási kampányban bemutatott 13 pont nem politikai szlogen, konkrét terveink vannak ezek mentén. A járványidőszak tapasztalatait is figyelembe véve úgy alakítottuk át a struktúrát, hogy az igazgatóságok egymás között is hatékonyan tudják megosztani az információt, ezáltal csökkenjen egy-egy ügy megoldásának ideje. Csökkentenünk kell a bürokráciát, a járványidőszak erre rákényszerítette az intézményeket, és kissé gyorsította a folyamatot. Arra irányul az RMDSZ járványkezelési és gazdaságélénkítő programja is, hogy helyezzék a helyi önkormányzatok és megyei közegészségügyi igazgatóságok hatáskörébe a gazdasági tevékenységeket, az oktatás felfüggesztése, valamint a települések karanténba helyezését" – mondta el Borboly Csaba.

A megyei tanács elnöke sajnálattal jegyezte meg, hogy több más hivatalban visszarendeződés figyelhető meg, ugyanis ismét papíralapú dokumentumokat kérnek. Mint korábban említette, a megyei tanács testületében csökkentik a papírhasználatot, az ehhez szükséges táblagépek már korábban megérkeztek, de év elején a közegészségügyi igazgatóságnak adták használatra.

Az átszervezés részeként a Megyeháza Galéria koordinálását a Hargita Megyei Kulturális Központ veszi át. A menedzsment-vezérigazgatóságot korábban két kisebb igazgatóságra osztották (kommunikáció és humán erőforrás, valamint menedzsment és nemzetközi kapcsolatok). A menedzsment és nemzetközi kapcsolatok igazgatóságra most az elemzőirodát helyezték át a gazdasági vezérigazgatóságról. A közigazgatási osztályt pedig a főépítészeti igazgatóságnak rendelik alá.

Borboly Csaba elmondta, hogy a járványidőszak alatt több kollégája a napi tevékenysége mellett többletfeladatokat vállalt a lakosság tájékoztatásában, szervezésben, rendeletek nem hivatalos magyar nyelvre fordításában, valamint az intézményhez forduló személyek eseti problémájának megoldásában. A struktúrák átszervezése mellett a hivatal fokozatosan arculatváltáson is átesik. Ennek egyik első lépése egy új logó használata, amelyet a megyeháza homlokzatán lévő óra inspirált, zöld, barna színeivel pedig a természetre utal.

(Borítókép: Hargita Megye Tanácsa)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?