Növelnék az önkormányzatok versenyképességét Bihar megyében

A Bihar megyei polgármesteri hivatalok teljesítményén is javítana a megyei önkormányzat, ezért különféle mutatókat dolgoztak ki számukra, hangzott el csütörtökön Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök és Călin Gal alelnök sajtótájékoztatóján.

Hatékonyabbá tennék a Bihar megyei önkormányzatok munkáját, mondta csütörtökön Ilie Bolojan tanácselnök, aki úgy vélekedett: a jövőben nem politikai kritériumok szerint, hanem objektív alapokra helyzetbe támogatná a megyei önkormányzat a helyi önkormányzatokat. A Bihar megyei Közpénzügyi Igazgatóság adatai alapján felmérték az egyes önkormányzatokat, mondta a tanácselnök, aki sem pozitív, sem negatív példaként nem nevesített egyetlen települést sem, mondván, nem a viszálykeltés a cél, hanem a teljesítmény növelése és a megye arculatának megváltoztatása. 

Így az általuk összeállított 12 pontos listán olyan tételek is szerepelnek, mint például folyópartok és folyók medrének rendben tartása, az utak mentén a szántóföldek megművelése, vagy útszélek rendben tartása, például a gaz évi háromszori kaszálásával. A hulladékgyűjtési rendszer sem működőképes még, ezért büntetőilleték bevezetését javasolják azokon a településeken, ahol a szolgáltató közvetlenül a lakosokkal köt szemétszállítási szerződést, az illeték hatékony begyűjtését pedig azokban a helységekben, ahol a szolgáltató a polgármesteri hivatallal szerződik. 

A legfontosabbak azonban az anyagi kritériumok, például hogy mekkorák az önkormányzatok szolgáltatásainak árai a lakosoknak, hogyan aránylik a saját bevétel a személyzeti költségekhez, mekkora az egy főre jutó jövedelemadóból származó bevétel, illetve hogy milyen arányban sikerül behajtani a helyi adókat és illetékeket. 

Nagyváradon például 2017-ben 70, 2018-ban 77 százalékos volt az adóbevétel, miközben vannak helyi önkormányzatok, amelyeknél ez a szint 30, 40 vagy 50 százalék, ami azt jelzi: valami nem jól működik, mondta az elöljáró. Itt első körben a legalább 80 százalékos adóbehajtás elérését javasolják, s például ezzel arányosan kaphat majd pénzt az adott önkormányzat a megyei tanácstól.

Nem csak a saját források hatékonyabb behajtását sürgeti azonban a megyei önkormányzat, az európai uniós és kormányalapok lehívását is ösztönzik, illetve hasznosnak tartják, ha több település is társul egy-egy projekt véghezvitele érdekében.

Călin Gal alelnök újabb átszervezésekről számolt be. A saját apparátus a megyei tanács hatáskörébe tartozó egyesületként, alapítványként vagy közösségközi fejlesztési egyesületként működő intézményeket is átszervezték, hangzott el. A hét intézmény közül a Szociális és Közösségi Igazgatóságot már megszüntették, a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégiós Alapítvány december 31-éig működik. Átszervezték még a fenntartható fejlesztési és a turisztikai desztinációs menedzsment ügynökséget, az Ecolect és az Ecoland közösségközi fejlesztési egyesületeket, illetve az ipari parkokat kezelő társaságot. Az átszervezések nyomán 80 állásból 25 marad meg, ez évi 5,8 millió lejes megtakarítást jelent a megyei önkormányzatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?