Kórháztűz Piatra Neamțon: a kormányfő szerint nincs miért lemondania

Semmi oka sincs arra, hogy benyújtsa lemondását a Piatra Neamţon történt kórháztűz miatt – nyilatkozta szerda este a România TV műsorában Ludovic Orban miniszterelnök.

 „Nincs okom lemondani. Ami Piatra Neamţon történt, az egy kórház vezetésével és az intenzív osztály működtetésével kapcsolatos döntésekről szól” – mondta a kormányfő, aki szerint tették a dolgukat: az egészségügyi miniszter azonnal a helyszínre sietett, a parancsnoki központból irányították a sebesültek elszállítását, a sérült orvost külföldi kezelésre vitték, illetve elkezdték az ellenőrzéseket a többi kórházban, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő.

A miniszterelnök hozzátette: a kormány első olvasatban tárgyalt egy sürgősségi rendelettervezetet, amely révén legkevesebb ötvenmillió eurót különítenek el a kórházi berendezések korszerűsítési munkálatainak finanszírozására.

Mint emlékezetes, szombat este a moldvai város kórházának intenzív osztályán két kórterembe tűz ütött ki, vélhetően egy automata infúziós fecskendőpumpa meghibásodása miatt, az oxigénnel dúsított környezetben pedig gyorsan terjedtek a lángok. A tízben meghalt tíz, koronavírussal kezelt személy, hét másik – köztük a pácienseket menteni igyekvő ügyeletes orvos – pedig súlyosan megéget. Később egy másik beteg is meghalt a sérülések következtében.

(Nyitókép: Ludovic Orban | Fotó: gov.ro

Kapcsolódók

Kimaradt?