Büntetőügyesek nélküli közéletet: csütörtököt mondott a kezdeményezés a szenátusban

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kérésére csütörtökön délben összehívták a szenátus házbizottságát, de kvórumhiány miatt a testület nem ülésezhetett.

Az USR azt szerette volna, hogy a szerdán elmaradt plenáris ülést helyett – amikor kvórumhiány miatt döntésképtelen volt a gyűlés – újabb plénumot hívjanak össze, amelyen az egyetlen napirendi pont a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű alkotmánymódosító civil kezdeményezés megvitatása és megszavazása lett volna.

Az erre vonatkozó kérelmet Radu Mihail, az USR szenátusi frakcióvezetője nyújtotta be. Az USR telefonos szavazás jóváhagyását kérte. A javaslat elfogadásához 90 szenátor szavazatára lenne szükség.

Miután a házbizottság sem ülésezett, plenáris ülést sem hívják össze, ezzel végképp eldőlt, hogy a december 6-ra kiírt parlamenti választásokkal egy időben nem tarthatnak alkotmánymódosító népszavazást arról, hogy a jogerősen elítélt személyek ne tölthessenek be választott tisztségeket. Az USR által felkarolt polgári kezdeményezést a képviselőház korábban már elfogadta, de a döntő szót a szenátusnak kell kimondania.

„A Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt bebizonyították, hogy nem támogatják a Büntetőügyesek nélküli közéletet indítványt. Egyértelmű, hogy új parlamentre van szükség, olyan emberekkel, akik valóban ki akarják iktatni a tolvajlást és a korrupciót a társadalomból” – nyilatkozta Radu Mihail.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?