Választási törvény: visszautasította a szenátus jogi bizottsága az államfő felülvizsgálati kérelmét

Visszautasította kedden a szenátus jogi bizottsága az államfő felülvizsgálati kérelmét a parlamenti választások törvényére vonatkozóan, amelynek értelmében nem a kormány, hanem a parlament illetékes kijelölni a parlamenti választások időpontját.

A jogi bizottság alelnöke, a liberális Iulia Scântei arról számolt be, hogy az online ülést szabályzatellenesen hívta össze Şerban Nicolae, aki már nem tagja a Szociáldemokrata Pártnak (PSD), és így nem lehet a bizottság elnöke. A politikai algoritmus szerint a tisztség a PSD-t illet meg – tette hozzá Scântei.

Mint fogalmazott: a gyűlés elején a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), az RMDSZ és a Népi Mozgalom Párt (PMP) tagjai jelezték a problémát, majd elhagyták a termet. Az ülésen összesen hatan maradtak: Şerban Nicolae, Robert Cazanciuc, Carmen Dan, Liviu-Tit Brăiloiu, Florian Bodog és Radu Preda.

Scântei szerint Radu Preda közölte: ott marad az ülésen, de nem támogatja, hogy a bizottság elutasítsa a felülvizsgálati kérelmet.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?