A PSD elnöke a bejelentett korlátozásokról: „Ezeknek elment az eszük”

A szabadságjogokat nem lehet a kormány által elfogadott jogszabályokkal korlátozni – jelentette ki csütörtök este a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu az államfő által bejelentett korlátozó intézkedésekre reagálva, megfeledkezve arról, hogy a parlament korábban felhatalmazta erre az Orban-kabinetet.

A politikus az egyik hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, Klaus Iohannis és Ludovic Orban kormányfő lebénítani készül az országot a parlamenti választások megszervezése kedvéért. Hozzátette, nem vitatja a rendkívüli intézkedések létjogosultságát, mert a járvány ijesztő méreteket öltött az országban, de az állatorvosi ló esetére emlékezteti az, ahogyan eljárnak.

„Tudják, hogy ha szükségállapotot hirdetnek, akkor nem lehet parlamenti választásokat tartani. Ezért köztes jogi megoldásokat találnak ki. (…) Elment az eszük. Hogy képesek bezárni a piacokat? Nyitva tarthatnak a szupermarketek és közben megnyomorítjuk a hazai termelőket?” – háborgott Marcel Ciolacu.

Mint ismert, az álllamfő az általa elnökölt csütörtök esti kormányülésen jelentette be, hogy a járvány megfékezése érdekében újabb korlátozó intézedéseket vezetnek be hétfőtől az ország területén. Ezeket az országos vészhelyzeti bizottság készíti elő, majd bekerülnek egy kormányhatározatba. A szabadságjokokat is korlátozó intézkedések – például kijárási tilalom, üzletek bezárása –bevezetésére a veszélyhelyzetet szabályozó 2020/55-ös törvény 5. paragrafusának 3). bekezdése hatalmazza fel a kormányt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?