Harmadszorra sem döntöttek az alkotmánybírák a különnyugdíjak megadóztatásáról

December 8-ára halasztotta a döntéshozatalt az alkotmánybíróság (CCR) azokról a beadványokról, amelyeket a Nép Ügyvédje és a legfelsőbb bíróság nyújtott be a szolgálati nyugdíjak megadóztatásáról szóló törvénnyel kapcsolatban.

A képviselőház június 17-én fogadta el döntő házként az adótörvénykönyvet módosító jogszabályt, amelynek értelmében a 2000 és 7000 lej közötti különnyugdíjak esetében 10 százalékos adót vetnek ki a 2000 lejt meghaladó összegre, míg a 7001 lejt meghaladó speciális nyugdíjak esetében 85 százalékkal adózzák meg az e küszöb fölötti összeget.

A törvény ellen a Nép Ügyvédje és a legfelsőbb bíróság is alkotmányossági kifogást emelt, kérve a taláros testülettől, hogy nyilvánítsa teljes egészében alkotmányellenesnek. Az alkotmánybírák ez idáig három alkalommal elnapolták a döntéshozatalt, szerdán december 8-át szabták meg újabb dátumként.

PNL: ez kérdéseket vet fel

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője, Florin Roman szerint a sorozatos halogatás "kérdéseket vet fel". "A kilenc alkotmánybíró közül hat - élükön Valer Dorneanu elnökkel - különnyugdíjban részesül, és a Nép Ügyvédje is kap majd speciális nyugdíjat mandátumának lejárta után. Másképp fogalmazva: az alkotmánybírák húzzák az időt egy olyan ügyben, amelyben közvetlenül érintettek" - írta egy Facebook-bejegyzésben Roman.

A képviselő szerint nem merülhetnek fel alkotmányossági aggályok a jogszabály kapcsán, hiszen annak kidolgozásakor figyelembe vették a különnyugdíjak eltörléséről szóló törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági indoklást. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szintén kifogásolta az újabb halasztást.

"Miközben a CCR halogatja a döntéshozatalt, újabb több száz millió lej vándorol az állami költségvetésből a 'különlegesek' számláira" - hangsúlyozza egy Facebook-bejegyzésben az USR, kiemelve, hogy a törvény júniusi elfogadása óta szeptemberig több mint 3 milliárd lejt emésztettek fel a különnyugdíjak.

Kapcsolódók

Kimaradt?