Az amerikai elnökválasztásról nyilatkozott Klaus Iohannis

Továbbra is alapvető fontosságú Románia kapcsolata az Amerikai Egyesült Államokkal - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis államfő.

Emlékeztetett, hogy már csak néhány óra van hátra az amerikai elnökválasztás első eredményeinek megismeréséig. Szavai szerint ez a pillanat geopolitikai síkon irányadónak fog számítani. Kifejtette: Románia szempontjából az Amerikai Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolat továbbra is alapvető fontosságú.

„A stratégiai partnerség elmélyítése és kibővítése a kül- és biztonságpolitikánk egyik alappillére. Az Egyesült Államok kormánya ugyanakkor - politikai színezettől függetlenül - minden szinten és folyamatosan támogatta a Romániával való kapcsolat elmélyítését” - jelentette ki az államfő.

A politikai-katonai és biztonsági együttműködésről szólva Iohannis úgy nyilatkozott: ez felhívta a figyelmet a Fekete-tenger stratégiai fontosságára mind az Egyesült Államokban, mind a NATO-ban, és lehetővé tette erre a térségre vonatkozóan egy közös román-amerikai jövőkép kidolgozását.

Mindez „megalapozta az amerikai katonai jelenlét további növelését Romániában, amely a biztonság garanciáját jelenti a régió összetett kihívásaival szemben" - fogalmazott az államfő. Hozzátette, továbbra is közvetlenül részt fog venni az Egyesült Államokkal folytatott stratégiai partnerség megerősítésében és bővítésében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?