Az abortusz szigorítása ellen tiltakozó lengyel nőkkel szolidarizál az RMDSZ Nőszervezete

 

Szolidaritását fejezte ki szombaton közzétett állásfoglalásában az RMDSZ Nőszervezete az abortusz szigorítása ellen tiltakozó lengyelországi nőkkel.

Mint korábban írtuk, a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azt az előírást, amely lehetővé tette a terhesség megszakítását a magzati lét bármelyik szakaszában, ha az orvosok "nagy valószínűséggel" megállapítják a magzat súlyos betegségét, károsodását. Az ítélet tiltakozáshullámot váltott ki Lengyelországban, péntek este százezres tüntetés volt Varsóban.

Az RMDSZ Nőszervezete közölte: kiemelten fontosnak tartják azt, hogy minden nő szabadon dönthessen a saját testét és lelkét érintő kérdésekben, ezért figyelemmel követik a lengyelországi abortusztörvény szigorításának folyamatát. „Szolidaritásunkat fejezzük ki a lengyel nőkkel, és hangsúlyozzuk: a nők döntési szabadságának korlátozása sem Romániában, sem a világ más országaiban nem lehet járható út” – olvasható az állásfoglalásban.

A közlemény emlékeztet: a beteg magzatok művi vetélésének alkotmányellenessé tétele csorbítja a nők jogait, elveszi a döntési lehetőségüket az ilyen, és ehhez hasonló nehéz élethelyzetekben. Az RMDSZ Nőszervezete az abortusz megelőzésével kapcsolatos felvilágosító akciókat, tudatosító kampányok fontosságát hangsúlyozza.

Az államfő enyhítene a szabályozáson.

Közzétette: Maszol.ro – 2020. október 31., szombat

„Az, hogy az abortuszt nem lehet szakszerű körülmények között, orvos felügyelete mellett végrehajtani nem fogja megszüntetni a terhesség-megszakításokat Lengyelországban. A statisztikákból eltűnnek ugyan, de a valóságban több száz, sőt ezer nő fogja alávetni magát szakszerűtlen beavatkozásoknak, amelyek akár meddőséghez is vezethetnek” – hívta fel a figyelmet az állásfoglalás.

Az RMDSZ Nőszervezete leszögezi: a megelőzés fontosságának hangsúlyozását és a nehéz helyzetben lévő várandós nők támogatását tekintik a legfőbb prioritásnak. Álláspontjuk az, hogy az oktatási rendszernek és a családnak is mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a fiatal lányok értékelni tudják a gyermekvállalás szépségét és felelősségét.

„A megfelelő nevelés és a közvetlen környezet támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy a nehéz helyzetekben is jó döntést hozzunk” – zárul az állásfoglalás.

(Címlapkép forrása: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?