banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Az abortusz szigorítása ellen tiltakozó lengyel nőkkel szolidarizál az RMDSZ Nőszervezete

 

Szolidaritását fejezte ki szombaton közzétett állásfoglalásában az RMDSZ Nőszervezete az abortusz szigorítása ellen tiltakozó lengyelországi nőkkel.

Mint korábban írtuk, a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azt az előírást, amely lehetővé tette a terhesség megszakítását a magzati lét bármelyik szakaszában, ha az orvosok "nagy valószínűséggel" megállapítják a magzat súlyos betegségét, károsodását. Az ítélet tiltakozáshullámot váltott ki Lengyelországban, péntek este százezres tüntetés volt Varsóban.

Az RMDSZ Nőszervezete közölte: kiemelten fontosnak tartják azt, hogy minden nő szabadon dönthessen a saját testét és lelkét érintő kérdésekben, ezért figyelemmel követik a lengyelországi abortusztörvény szigorításának folyamatát. „Szolidaritásunkat fejezzük ki a lengyel nőkkel, és hangsúlyozzuk: a nők döntési szabadságának korlátozása sem Romániában, sem a világ más országaiban nem lehet járható út” – olvasható az állásfoglalásban.

A közlemény emlékeztet: a beteg magzatok művi vetélésének alkotmányellenessé tétele csorbítja a nők jogait, elveszi a döntési lehetőségüket az ilyen, és ehhez hasonló nehéz élethelyzetekben. Az RMDSZ Nőszervezete az abortusz megelőzésével kapcsolatos felvilágosító akciókat, tudatosító kampányok fontosságát hangsúlyozza.

Az államfő enyhítene a szabályozáson.

Közzétette: Maszol.ro – 2020. október 31., szombat

„Az, hogy az abortuszt nem lehet szakszerű körülmények között, orvos felügyelete mellett végrehajtani nem fogja megszüntetni a terhesség-megszakításokat Lengyelországban. A statisztikákból eltűnnek ugyan, de a valóságban több száz, sőt ezer nő fogja alávetni magát szakszerűtlen beavatkozásoknak, amelyek akár meddőséghez is vezethetnek” – hívta fel a figyelmet az állásfoglalás.

Az RMDSZ Nőszervezete leszögezi: a megelőzés fontosságának hangsúlyozását és a nehéz helyzetben lévő várandós nők támogatását tekintik a legfőbb prioritásnak. Álláspontjuk az, hogy az oktatási rendszernek és a családnak is mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a fiatal lányok értékelni tudják a gyermekvállalás szépségét és felelősségét.

„A megfelelő nevelés és a közvetlen környezet támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy a nehéz helyzetekben is jó döntést hozzunk” – zárul az állásfoglalás.

(Címlapkép forrása: Agerpres/EPA)

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?