Klaus Iohannis: nagyon nehéz időszak előtt állunk

A járványhelyzet súlyosbodik, nagyon nehéz időszak előtt állunk – értékelt Klaus Iohannis államfő kedden a Cotroceni-palotában azt követően, hogy az egészségügyi miniszterrel és egészségügyi szakemberekkel tárgyalt a romániai kórházak intenzív osztályainak kapacitásáról.

Az államfő kedden a járványkezelési intézkedésekről egyeztetett Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, a Román Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság alelnökével, Dorel Săndesc-kel, illetve a bukaresti Carol Davila sürgősségi katonai kórház intenzív terápiás osztályának vezetőjével, Dan Corneci-csel.

A megbeszélést követően az államelnök elmondta, a koronavírus elleni harc két szinten zajlik: a megelőzésben és a kórházakban. Ismertette: országszerte összesen 3065 ágy áll a Covid-19 vagy más betegség miatt intenzív terápiás ellátásra szorulók rendelkezésére.

2252 lélegeztetőgéppel és 2756 betegmonitor készülékkel rendelkeznek jelenleg a romániai kórházak, sorolta. Emellett igénybe vehető még öt intenzív terápiás mobil egység és két moduláris kórház, összesen 169 ággyal. 

A következő tíz napban további 123 intenzív terápiás ágyat helyeznek el hét fővárosi kórházban, és Nagyváradon, Konstancán, valamint Craiován is növelik az intenzív terápiás kapacitást – tette hozzá.

Iohannis szerint a kormány már a világjárvány kezdete óta dolgozik az intenzív terápiás kapacitás növelésén, az egészségügyi minisztérium számos ilyen ágyat, lélegeztetőgépet, monitort és más szükséges felszerelést vásárolt. Áprilistól októberig 75 százalékkal nőtt a lélegeztetőgépek száma, és decemberig újabb 15 százalékos növekedés várható ezen a téren, ami szavai szerint azt jelenti: a járvány kezdete óta megkétszereződött a lélegeztetőgépek száma. 

(Címlapfotó forrása: presidency.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?